Ezentúl Lengyelországból is azonnal kipaterolhatják a határt illegálisan átlépő menekülőket

külföld
2021 október 15., 05:43
comments 1

Magyaros szabályozást fogadott el csütörtökön a lengyel parlament, a törvénymódosítás szerint a lengyel határőrök a jövőben érdemi vizsgálat nélkül utasíthatják el a határt illegálisan átlépők menedékkérelmét, és toloncolhatják ki őket az országból.

Egy Belaruszon át Lengyelországba érkezett menekülő anya a gyermekével.
photo_camera Egy Belaruszon át Lengyelországba érkezett menekülő anya a gyermekével. Fotó: MACIEJ LUCZNIEWSKI/NurPhoto via AFP

A törvényt még Andrzej Duda köztársasági elnöknek is alá kell írnia, de ezt a kormányzó pártok szövetségeseként minden bizonnyal meg is fogja tenni.

Lengyelország, illetve a szomszédos Litvánia és a közeli Lettország határára az elmúlt hónapokban rengeteg, a Közel-Keletről és Ázsiából jövő menekülő érkezett. Ebben igen nagy szerepet játszott a szomszédos Belarusz, ami közvetlen légijáratot tartott fenn Minszk és az iraki Erbil között, részben ezzel is nyomást gyakorolva a belarusz ellenzéket legelkötelezettebben támogató balti országokra és Lengyelországra. A menekülthullám léptékét jól érzékelteti, hogy míg 2020-ban összesen 120 illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel, idén augusztus óta már 16 ezret.

A helyzet egyre tragikusabb, a fagyosabbra forduló időben már hat menekülő vesztette életét kihűlés miatt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.