Robbanás történt egy afgán mecsetben, többen meghaltak és sokan megsérültek

külföld
2021 október 15., 10:00

Legalább tizenhatan meghaltak és több mint harmincan megsérültek, amikor robbanás történt egy síita mecsetben az afganisztáni Kandaharban. A robbanás az Iman Bargah mecsetben, ima közben történt, az oka egyelőre nem tisztázott, de öngyilkos merényletre gyanakodnak.

photo_camera Emberek gyülekeznek a felrobbantott mecset közelében Fotó: MURTEZA KHALIQI/Anadolu Agency via AFP

A BBC azt írja, a helyszínen készült fotókon törött ablakok és földön fekvő emberek láthatóak. Egy helyi orvos azt nyilatkozta, a sérült hívőket a közeli Mirwais kórházba szállítják.

Egy szemtanú az AFP-nek azt mondta, három robbanást hallott, ezek közül egyet a főbejáratnál, egyet pedig ott, ahol a hívők mosakodnak. A mecset tele volt emberekkel a robbanás idején, a beszámolók szerint legalább 15 mentőautó érkezett a helyszínre.

A BBC afganisztáni tudósítója, Secunder Kermani szerint várhatóan az IS-K, az Iszlám Állam egyik helyi csoportja vállalja majd magára a támadást.

A BBC arról is ír, hogy egy héttel ezelőtt az északi Kunduzban is elkövettek egy hasonló merényletet, szintén ima közben robbantottak egy síita mecsetben, akkor legalább ötven ember veszítette életét. A robbantást akkor az IS-K vállalta magára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.