Robbanás történt egy afgán mecsetben, többen meghaltak és sokan megsérültek

2021 október 15., péntek 10:00

Legalább tizenhatan meghaltak és több mint harmincan megsérültek, amikor robbanás történt egy síita mecsetben az afganisztáni Kandaharban. A robbanás az Iman Bargah mecsetben, ima közben történt, az oka egyelőre nem tisztázott, de öngyilkos merényletre gyanakodnak.

Emberek gyülekeznek a felrobbantott mecset közelében Fotó: MURTEZA KHALIQI/Anadolu Agency via AFP

A BBC azt írja, a helyszínen készült fotókon törött ablakok és földön fekvő emberek láthatóak. Egy helyi orvos azt nyilatkozta, a sérült hívőket a közeli Mirwais kórházba szállítják.

Egy szemtanú az AFP-nek azt mondta, három robbanást hallott, ezek közül egyet a főbejáratnál, egyet pedig ott, ahol a hívők mosakodnak. A mecset tele volt emberekkel a robbanás idején, a beszámolók szerint legalább 15 mentőautó érkezett a helyszínre.

A BBC afganisztáni tudósítója, Secunder Kermani szerint várhatóan az IS-K, az Iszlám Állam egyik helyi csoportja vállalja majd magára a támadást.

A BBC arról is ír, hogy egy héttel ezelőtt az északi Kunduzban is elkövettek egy hasonló merényletet, szintén ima közben robbantottak egy síita mecsetben, akkor legalább ötven ember veszítette életét. A robbantást akkor az IS-K vállalta magára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt