Semjén törvénymódosítása ellehetetleníti az online gyógyszervásárlást

Egészségügy
2021 október 15., 07:27
comments 11

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt parlamentnek benyújtott törvénymódosítása, írja a Népszava. A lap szerint a törvénymódosítás megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz, és a jövő évtől a gyógyszereket kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetik házhoz.

Gyógyszertári automata robot a győri Szent György Patikában 2018. szeptember 11-én.
photo_camera Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Ez eddig csak a vényköteles készítményekre volt érvényes, a vény nélküli termékeket bárki megrendelhette az interneten. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket webshopokban. A járvány alatt tízből négy patikai vásárlás a neten zajlott: a leggyakrabban vitaminokat, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendeltek házhoz.

A Népszava azt írja, a vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A lap szerint a nekik nyilatkozó szakértők úgy gondolják, „nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról”.

Az egyik webpatikka hálózat tulajdonosa a Népszavának azt mondta, „a negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, ami életeket veszélyeztethet”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.