Semjén törvénymódosítása ellehetetleníti az online gyógyszervásárlást

2021 október 15., péntek 7:27
11

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt parlamentnek benyújtott törvénymódosítása, írja a Népszava. A lap szerint a törvénymódosítás megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz, és a jövő évtől a gyógyszereket kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetik házhoz.

Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Ez eddig csak a vényköteles készítményekre volt érvényes, a vény nélküli termékeket bárki megrendelhette az interneten. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi reprezentatív kutatása szerint a vásárlók csaknem harmada vett az elmúlt évben gyógyszertári terméket webshopokban. A járvány alatt tízből négy patikai vásárlás a neten zajlott: a leggyakrabban vitaminokat, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendeltek házhoz.

A Népszava azt írja, a vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. A lap szerint a nekik nyilatkozó szakértők úgy gondolják, „nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról”.

Az egyik webpatikka hálózat tulajdonosa a Népszavának azt mondta, „a negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, ami életeket veszélyeztethet”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt