Elhurcoltak tizenhét misszionáriust és a családtagjaikat Haitin

külföld
2021 október 17., 04:59

Elhurcoltak tizenhét amerikai misszionáriust és családtagjaikat szombaton a természeti csapások és belpolitikai bizonytalanság sújtotta Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben - írja a The New York Times.

A keresztény hittérítőket egy buszról rabolták el, amely éppen a főváros repülőterére tartott. Úgy tudni, az elhurcolt emberek között gyerekek is vannak. Egyelőre nem világos, hogy a bűnözők követeltek-e váltságdíjat. Az amerikai nagykövetség Haitin egyelőre nem reagált megkeresésekre.

Az év elején többször erőszakosan tüntettek Jovenel Moise ellen, majd júliusban merényletet követtek el ellene. Azóta egyre veszélyesebb hely lett Haiti.
photo_camera Az év elején többször erőszakosan tüntettek Jovenel Moise ellen, majd júliusban merényletet követtek el ellene. Azóta egyre veszélyesebb hely lett Haiti. Fotó: SABIN JOHNSON/Anadolu Agency via AFP

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. A biztonsági helyzet pedig csak romlott a karibi térség legszegényebb országában Jovenel Moise elnök júliusban történt meggyilkolását követően fellépő politikai bizonytalanság és a több mint 2200 emberéletet követelő augusztusi földrengés nyomán.

Az AFP francia hírügynökség szerint a fegyveres bandák, amelyek évek óta ellenőrzik a haiti főváros legszegényebb negyedeit, mostanra kiterjesztették hatalmukat Port-au-Prince jelentős részére. Számos haiti állampolgár ezért külföldön próbál új megélhetést találni, sokan közülük az Egyesült Államokba próbálnak eljutni.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.