Klamídia ellen oltják a koalákat Ausztráliában

2021 október 17., vasárnap 7:58
1

Az emberek körében is gyakori bakteriális fertőző betegség elterjedt a koalák körében is, egyes populációkban az állatok felét érinti. A klamídia súlyos kötőhártya- és húgyhólyaggyulladást, egyes esetekben vakságot vagy terméketlenséget okozhat - közölte az Australia Zoo Wildlife Hospital állatkórház, ahol megkezdték az Ausztrália egyik emblematikus állatának számító erszényesek vakcinázását.

Az érintett 400 koala fejenként egy adag vakcinát kap, utána a nyomon követhetőség érdekében mikrochippel látják el, majd visszaengedik őket a vadonba. Bár a klamídia, amely az anyáról átterjedhet újszülött kölykeire is, általában gyógyítható antibiotikumokkal, olykor azonban olyan súlyos fertőzés alakul ki, hogy az állatok életét nem lehet megmenteni.

A vakcinázást vezető Napospart Egyetem (USC) biológusai szerint a védőoltás segítheti az erszényesek szaporodását és fennmaradását. A vakcinát eddig nyolc kisebb kísérletben összesen 200 koalán próbálták ki, fogságban és vadon élőkön egyaránt, a mostani oltás az első nagy létszámú kísérlet.

Ha az oltás beválik, Queensland és Új-Dél-Wales más állatkórházaiban is alkalmazni fogják. Egy szakértői becslés szerint a 2019-20-as nagy ausztráliai erdőtűzben legalább 60 ezer koala pusztult el.


(borítókép: ROLAND WEIHRAUCH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt