Orosz Anna szerint a választók a megújulásra és a megtisztulásra mondtak igent

POLITIKA
2021 október 17., 18:42

Ritmikus emzépé-emzépé skandálásra vonultak be Márki-Zay Péter győzelmi beszédére támogatói, akik közül elsőként Orosz Anna, a Momentum ideiglenes elnöke beszélt. "Annyian vagytok, hogy nem férünk ide mindannyian. Karácsony Gergelyt próbáljuk még felengedni a színpadra" - kezdte Orosz, majd amikor Karácsony is felküzdötte magát, belekezdett valódi mondandójába.

"Elképesztő élmény itt lenni, és veletek ünnepelni egy olyan élményt, amiben nem nagyon volt része az ellenzéki pártoknak az elmúlt években, ugyanis az történt, hogy győztünk! Az előválasztás első két fordulójában 850 ezer ember ment el a szavazósátrakhoz és szavazott online, hogy kinyilvánítsa a véleményét, hogy Orbán Viktornak jövő áprilisban lejárt az ideje" - mondta.

"Nemcsak azért győztünk, mert ezt kimondtátok, hanem azért is, mert a részvételetekkel igent mondtatok a demokráciára, igent mondtatok a tiszta versenyre, igent mondtatok a párbeszédre, igent mondtatok a valódi megújulásra, a valódi megtisztulásra, hitet és reményt kölcsönöztetek minden tudatos magyar választónak, akinek elege van ebből a rendszerből és jövöre szeretne elkezdeni egy közös jövőn dolgozni" - foltatta, majd megköszönte a támogatást az aktivistáknak. "Ha ti nem vagytok [...] akkor ma nem állnánk itt".

Orosz szerint az, hogy 850 ezer ember ment el, és szavazott, az azt bizonyítja, hogy "titeket igenis érdekel a politika, ha a politika is kíváncsi a ti véleményetekre".

"Kezetekbe vettétek a sorsotokat. és a jövőnket közösen akarjuk alakítani. Ez az előválasztás legnagyobb eredménye. Biztos vagyok benne, hogy a Fidesz is érti az előválasztás üzenetét, hogy pontosan tudják, hogy a napjaik meg vannak számlálva" - folytatta, és beszélt arról, mennyire feldobta az elmúlt napokban, amikor a szavazók kígyózó sorait látta az előválasztás sátrainál.

Gratulált Márki-Zay Péternek, aki bebizonyította, hogy nem ismer lehetetlent. A Momentum a kezdetektől hitt Márki-Zay Péter erejében, nagyon örülök, hogy a Momentum volt az első párt, ami kiállt Márki-Zay Péter mellett. Nem hatalomtechnikai okokból tudtuk ezt, hanem mert tudtuk, hogy a valódi megújulás garanciáját jelenti az a szövetség, ami létrejött a Momentum és Márki-Zay Péter között" - mondta, majd Karácsony Gergelynek is megköszönte "azt a nagyon nehéz döntését, hogy visszalépésével támogatja" Márki-Zayt, hozzájárulva ezzel a győzelméhez. Márki-Zay ekkor a színpad baloldalán a magasba emelte a mellette álló Karácsony kezét a színpad. "Nincs még négy évünk, 2022-ben kell leváltanunk az Orbán-rendszert, és ehhez mindenkire szükségünk van" - üzente a hat ellenzéki párt támogatóinak. "A ma este még az ünneplésé, de biztos vagyok abban, hogy hétfő reggeltől beindul a Fidesz propagandagépezete, ami mindent meg fog tenni, hogy az ellenzéki pártokat és szavazókat egymásnak ugrassza" - mondta Orosz.

"Az elmúlt heteket nem tudom máshogy jellemezni, mint egy forradalomként. A jövőjüket alakítani szavazók békés, méltóságteljes forradalma volt" - mondta, majd az összes nyertes képviselőjelöltnek, és a kampányban "emberfeletti teljesítményt nyújtó" Dobrev Klárának is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.