900 éves kardot talált egy izraeli búvár

régészet
2021 október 18., 19:33
comments 2

Shlomi Katzin izraeli hobbibúvár szombaton éppen egy Haifa közeli öbölben merült, amikor egy furcsa dologra lett figyelmes: meglátott a tengerfenéken egy tárgyat, ami úgy nézett ki, mintha valaki kagylókból és korallokból készített volna egy kardot. A valamiről aztán kiderült, hogy tényleg egy kard, ami nem kagylókból, hanem fémből készült, csak olyan rég van a tengerfenéken, hogy teljesen magáévá tette a tengeri élővilág.

Hogy milyen régen lehetett a tengerfenéken a kard? úgy 900 éve, a keresztes hadjáratok óta.

Az izraeli régészeti hatóság szakértői szerint a kard egy, a keresztes hadjáratokra érkező európai lovag fegyvere lehetett, aki társaival együtt hajóval érkezett a Szentföldre. Az öböl, ahol a kard is volt, megfelelő körülményeket biztosíthatott ahhoz, hogy a keresztes lovagokat szállító hajók kiköthessenek. Erre utalnak azok a fémből és kőből készült vasmacskák, nehezékek, agyagedények, amiket a búvár a kard közelében talált.

photo_camera Shlomi Katzin búvár a 900 éves karddal, amit talált. Fotó: Israel Antiquities Authority/ Nir Distelfeld

A nagyjából egy méter hosszú kardot a ráragadt tengeri élettől megtisztítva és restaurálva állítják majd ki valahol. A régészeti hivatal nagyon megköszönte Shlomi Katzinnak, hogy jelezte, mit talált. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt