Elkezdhetik kiásni a gödröt Paks 2-höz

energia
2021 október 20., 12:35
comments 2

Szeptember végén nevezte ki Orbán Viktor az Országos Atomenergia Hivatal élére Kádár Andreát, és az utána következő napon a gödörásással kapcsolatos engedély iránti kérelemhez beadott hiánypótlás meg is érkezett a Paks II Zrt.-től.

Aznap az új főigazgató egy másik témában, az új blokkok létesítésével kapcsolatos engedélykérelemnél rendelt el hiánypótlást, és az OAH október 8-án meg is adta az engedélyt a gödör talajvízszintig való kiásására – írta meg a Portfolio a hivatalos dokumentumban.

A talajvízszintig való gödörásás a gyakorlatban átlagosan 5,5 méter mély gödröt jelent a Duna partján, a gödör 985 méter hosszú és 420 méter széles lesz.

A munkagödör területe 329 760 m2 és a gödörhöz 933 ezer m3 föld kitermelése szükséges. Az építéssel érintett területen kb. 3-6 méter mélységig a korábbi tevékenységekből származó feltöltött talaj található. A gödör déli széle a Paksi Atomerőmű meglévő 4. blokkjától körülbelül 120 méter távolságra lesz.

Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd.
photo_camera Földmunkák a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd. Fotó: Kaufmann Balázs/444

Tehát elindulhat a gödörásás, de nem a teljes mélységig, miközben az új blokkok létesítésével kapcsolatban még zajlik a hiánypótlási eljárás. A lap szerint úgy tűnik, az ezzel járó további időcsúszást kerüli el az OAH engedélye alapján a beruházó azzal, hogy megkapta a gödörásási engedélyt.

Mivel az egyik becsatolt szakhatósági anyag alapján a gödör teljes, 22 méter mélységig terjedő kiásása kb. 6 évet vesz majd igénybe, így most az OAH engedélye alapján a Paks II. Zrt-nek mint beruházónak nem kell megvárnia a gödör részleges kiásásával a létesítési engedély kérelembeli hiánypótlás benyújtását és elbírálását, hanem már elkezdheti a földmunkák előkészítését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.