Egy mexikói város összes rendőrét ki kellett rúgni, mert mindenkit a helyi kartell futtatott

külföld
2021 október 21., 04:18
comments 1

Elbocsájtották egy mexikói kisváros teljes rendőrségi állományát, mert a gyanú szerint kapcsolatban álltak a szervezett bűnözéssel - írja a La Jornada című helyi lap.

Juventino Rosas városvezetésének kezdeményezésére a tagállami rendőrség és a mexikói nemzeti gárda veszi át a rendvédelmi feladatokat a 45 ezer lakosú kisvárosban, amely Diego Sinhue Rodríguez Vallejo guanajuatói kormányzó szavai szerint "bűnözői csoportok fellegvárává vált".

A kormányzó közölte azt is, hogy a város több mint száz rendőrét bocsájtották el, akiknél illegális fegyvereket, lőszert, felszerelést, járműveket és két esetben kábítószert foglaltak le.

A városi rendfenntartók soraiba állítólag a Santa Rosa de Lima nevű kartell szivárgott be, amely főként üzemanyaglopásokról ismert.

A latin-amerikai ország központi részén található Guanajuato a szervezett bűnözés egyik helyi gócpontja. Egész Mexikóban ott a legmagasabb a gyilkosságok száma, az idén szeptemberrel bezárólag 2685 embert öltek meg. Az erőszak nagyrészt a rivális kartellek háborúira vezethető vissza. (MTI)

(A borítókép illusztráció: AFP PHOTO/Pedro Pardo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.