Koronavírusos betegek haltak meg, mert elfogyott egy romániai kórházban az oxigén

külföld
2021 október 22., 12:25

Továbbra is kritikus terhelés alatt a román egészségügy: a bukaresti stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint a közel húszmilliós országban az utóbbi 24 órában 15 410 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, ami 7 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Az elmúlt napon 356 halálesetet regisztráltak:

A romániai kórházakban már több mint húszezer koronavírusos beteget kezelnek, az intenzív terápiás részlegeken pénteken 1848 súlyos betegnek jutott hely.

A sajtóbeszámolók szerint azonban ennél sokkal többre lenne szükség: a kórházak előtt sorban álló mentőautókban további fertőzöttek százai várják, hogy kórházi ágyhoz jussanak. A drámai helyzetet látva ismét egyre többen veszik fel a koronavírus elleni védőoltást, a Trasindex beszámolója szerint május után most először

megközelítette a százezret az egy nap alatt beoltottak száma Romániában. Csütörtökön több mint 99 ezren oltakoztak, közülük 62 ezer felett volt azok száma, akik az első adag vakcinát kapták meg.

Covidos beteg egy bukaresti kórházban 2021. október 7-én.
photo_camera Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

Pénteken újabb kórházi baleset követelt emberéleteket Romániában. Az olténiai Targu Carbunesti kórházában - ahol 150 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 90 oxigénpótlásra szorul, 15 pedig intenzív terápiában részesül - elfogyott az oxigén. A személyzet ballonos kézi lélegeztetéssel pótolta a páciensek oxigénellátását, a katasztrófavédelem pedig négy megyéből csaknem 70 oxigénpalackot küldött rohammentőkkel a helyszínre. A Főtér.ro szerint két áldozatot követelt az emberi mulasztás, egy 76 és egy 55 éves asszony halt meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.