Palesztin civil szervezeteket nyilvánított terroristáknak az izraeli kormány

külföld
2021 október 22., 17:59

Benny Gantz, Izrael védelmi minisztere pénteken írta alá azt a rendeletet, amely terrorszervezetnek minősített hat Ciszjordániában működő civil szervezetet - írja a Haaretz. A dokumentum szerint ezek az NGO-k egy hálózat tagjai, amelyeket a Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) nevű terrorcsoport működtet.

Az érintett szervezetek közül néhány emberi jogi csoportként tevékenykedik. Az Addameer nevű például raboknak nyújt jogi segítséget és a kínzások ellen lép fel. Az Al-Haq olyan eseteket gyűjt, amelyekben palesztinok jogait sértették meg a hatóságok. Többször foglalkoztak már bebörtönzött gyerekek ügyeivel. De a felsorolásban találni nőjogi szervezetet és földműves szakszervezeti csoportot is.

Beni Gantz
photo_camera Beni Gantz Fotó: Gili Yaari/NurPhoto

Az izraeli védelmi minisztérium szerint ezek a csoportok „nagy összegű támogatásokat kaptak európai országoktól és nemzetközi szervezetektől, miközben csalásokat és megtévesztő módszereket alkalmaztak a tevékenységeik során”. A pénzt végső soron – állítja a rendelet - a PFLP használta fel toborzásra és a terroristák irányítják őket eleve.

A hírre az Amnesty International és a Human Rights Watch közös nyilatkozattal reagált. A két emberi jogi szervezet szerint a döntés „megdöbbentő és igazságtalan”. Szerintük ez az izraeli kormány támadása a nemzetközi emberi jogi mozgalom ellen.

A palesztin hatóság külügyminisztériuma is elítélte a lépést. A palesztin civil társadalom elleni támadásnak értékelik Gantz döntését. Ugyanakkor „komoly következményekre” hívják fel az izraeli hatóságok figyelmét.

A B'Tselem nevű izraeli emberi jogi szervezet ugyancsak elítélte az NGO-k terrorszervezetnek nyilvánítását. Szerintük totalitárius rezsimekre vall a kormány cselekedete.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.