Erdogan nemkívánatos személynek nyilvánított 10 nyugati diplomatát, mert bírálták a török igazságszolgáltatást

2021 október 23., szombat 17:18
2

Nemkívánatos személynek minősített tíz törökországi nagykövetet Törökország, jelentette be Recep Tayyip Erdogan szombaton.

A nagykövetek - közöttük az Egyesült Államok, Franciaország és Németország diplomáciai képviseletének vezetője - a négy éve fogva tartott Osman Kavala üzletember pereinek "késleltetése" miatt bírálták a hét elején a török igazságszolgáltatást, és a férfi azonnali szabadon engedésére szólították fel Ankarát. Osman Kavala ellen jelenleg két törökországi eljárás zajlik, amit széles körű nemzetközi figyelem kísér, mert a férfi négy éve úgy ül börtönben, hogy eddig még egyszer sem találták bűnösnek.

A 64 éves Kavalát 2017-ben először a Gezi parki tüntetések szervezésével összefüggésben tartóztatták le. Ugyan a törvényszék 2020 februárjában bizonyítékok hiányában felmentette őt és társait, Kavala ellen néhány órával később a 2016. július 15-i katonai puccskísérlet okán is per indult.

Erdogan "arcátlanságnak" nevezte a nagykövetek közleményét, és bejelentette, hogy elrendelte a diplomaták nemkívánatos személlyé nyilvánítását.

„Utasítást adtam a külügyminiszterünknek: haladéktalanul adják át a nemkívánatos személlyé nyilvánító dokumentumot a tíz nagykövetnek” - jelentette ki Erdogan a nyugat-törökországi Eskisehirben tartott nagygyűlésen mondott beszédében.

A nagyköveteket - akik között van még Hollandia, Kanada, Dánia, Svédország, Finnország, Norvégia és Új-Zéland diplomáciai képviselője is - csütörtökön kérették be a török külügyminisztériumba.

Nemzetközi megfigyelők és emberi jogi szervezetek ismételten felszólították a török hatóságokat Kavala és a 2016 óta fogva tartott Selahattin Demirtas kurd politikus szabadon engedésére, arra hivatkozva, hogy politikai okok miatt tartják őket börtönben. Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2019-ben rendelkezett Kavala szabadlábra helyezéséről, arra hivatkozva, hogy a bebörtönzésével el akarják hallgattatni, és a vádat egyetlen bizonyíték sem támasztja alá. Múlt hónapban az Európa Tanács, amelynek Törökország szinte a kezdetek óta a tagja, jelezte, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Ankara ellen, ha nem engedi szabadon Kavalát, összhangban az Emberi Jogok Európai Bíróságának határozatával. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt