Megfáradtan csóváltak a kétfarkú kutyák

2021 október 23., szombat 14:54
6
Lelkes első sor a kutyapárti békemeneten 2021. október 23-án Fotó: RPD

Három órán keresztül hivatásos komikusoknak is komoly feladat viccesnek maradni, a kétfarkú kutyák esetében pedig eleve megnehezíti ezt a feladványt, hogy Kovács Gergő kutyaelnöknek van ugyan egy jellegzetes (borízű!) humora, végeredményben ez a párt is éppolyan fejnehéz, mint bármelyik másik, és a második vonal rettenetesen csikorog, egy ponton túl pedig nem tud mást csinálni, mint utánozni a vezetőt.

Pedig egészen felszabadult és laza hangulatban, derűs időben gyülekeztek a kutyapárt szimpatizánsai az Oktogonon, ahol Kovács után Terdik Roland kerületi jelölt mondott beszédet, mielőtt elindult volna a nagyjából 1500 fős tömeg a körúton a Moszkva felé. Mindkét stand-up rövid volt, pörgős, lehetett rajtuk nevetni és jókedvűen megindulni a molinók alatt.

Csakhogy ahogy haladt az idő és a sor, úgy lett egyre rozsdásabb a humor, és fáradtabb a menet, amit kétszer állítottak meg beszédek kedvéért a Margit híd közepén, majd a Mechwart téren. Itt már többször (sőt szinte végig) olyan érzése volt az embernek, mintha hajnalba torkolló karaoke-buliba tévedt volna, ahol szabad a színpad, szabad a mikrofon, és csak az nem kornyikál bele, aki már arccal borult az asztalra.

A csirke térítő üzemmódban Fotó: Szász Zsófi

A menet második felében a performansz többnyire kimerült abban, hogy rommá sörözött felnőttek csirke- és lófejmaszkban rázzák magukat perceken keresztül a Listen to your heart és az orosz himnusz dubstep mashupjára; jobb esetben gyurcsányoztak, ferenceztek, gyurcsányoztak, ismét gyurcsányoztak, sorosoztak, vagy kínjukban épp úgy kántáltatták a tömeget, ahogy Kovács. Nem csoda, hogy mire átért Budára a menet, és elhagyta a Mechwart ligetet, a tüntetőnép néhány száz fős kemény maggá zsugorodott.

A hosszúra és erőltetettre sikeredett performansz sem változtat azon, hogy a kutyapárt és a hozzá hasonló anti-establishment formációk ténylegesen hozzátesznek valamit a kedélytelen, humortalan, szürke és rosszkedvű magyar politikai kultúrához. Valahol érdemes is megbecsülni őket. Az önfeledt vicc és az öncélú színpadiaskodás között viszont elég vékony a határvonal, és ez valószínűleg azért is van így, mert valójában a humor semmivel sem könnyebb műfaj a Nagybetűs Politikánál: mindkettőt illik komolyan venni.

Fotóink a kutyapárti békemenetről.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt