Sokkal többen oltatják be magukat Brüsszelben, mióta csak igazolvánnyal lehet étterembe járni

járvány
2021 október 24., 14:01
comments 1

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban.Beszámolók szerint Brüsszelben legalább 25 százalékkal többen jelentkeztek oltásra egy hét alatt, mint egész szeptemberben.A belga főváros vezetése a megemelkedett oltakozási kedvet azzal magyarázza, hogy Brüsszelben múlt péntektől csak védettségi igazolvánnyal lehet éttermek, bárok, kávézók belső részére menni, és igazolásra van szükség a beltéri sporteseményeken való részvételhez is. Az oltópontok nyitvatartási idejét a megnövekedett igényekhez igazították, különös figyelemmel arra, hogy nemrégiben megkezdődött a 65 évesek és az annál idősebbek harmadik, emlékeztető oltásának országos beadása is.

Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában a brüsszelihez hasonló szabályozás november elsején lép érvénybe. Flandria, Belgium északi, flamand nyelvű országrésze még nem döntött arról, hogy bevezet-e hasonló, az oltottaknak kedvezményeket nyújtó szabályokat.

Brüsszelben eddig arányosan sokkal kevesebben oltatták be magukat, mint az ország többi részén. A brüsszeli régió teljes lakosságának 56,5 százaléka kapta meg az oltás első adagját, szemben Vallóniával, ahol a teljes népesség 70,2 százaléka, illetve a flandriai régióval, ahol a lakosság 80,6 százaléka vette fel az első oltást. Teljes védettséggel Brüsszelben a lakosság 54,1 százaléka, Vallóniában 68,5 százaléka, Flandriában pedig 79,8 százaléka rendelkezik.

A belga közegészségügyi hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint az elmúlt hétnapos időszakban feljegyezett új koronavírus-fertőzéses estek száma 65 százalékos növekedést mutat az előző hétnapos időszakhoz képest. Az elmúlt kilenc napban közel 36 200 ember fertőződött meg Belgiumban, naponta átlagosan 4036-an. Kórházba naponta átlagosan több mint száz beteget szállítanak, ez a mutató 67 százalékkal emelkedett. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus szövődményeiben, mintegy 25 százalékkal többen, mint az előző hét napban. A járvány kezdete óta 1 312 360-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 25 846-an haltak meg a szövődményekben Belgiumban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.