Szexvideó került elő Észak-Ciprus miniszterelnökéről, a lemondását követelik

botrány
2021 október 24., 7:28
comments 2

Botrányt kavart egy szexvideó az Észak-ciprusi Török Köztársaságban: Ersan Saner miniszterelnök látható rajta, amint maszturbál, miközben egy hiányos öltözetű nővel beszél videón, FaceTime-on. A videót kedd este szivárogtatták ki a közösségi médiában, azóta egyre többen követelik az egyébként nős Saner lemondását.

Saner kiadott egy közleményt, melyben azt írja, karaktergyilkosság áldozata, a videót pedig „a technológia maximális kihasználásával szerkesztették”. Emellett azt állítja, az elmúlt hónapokban többször próbálták telefonon megzsarolni, a hívások pedig „a Ciprusi Görög Köztársaságban bejegyzett telefonszámokról” érkeztek. (Saner nyilvánvalóan a Ciprusi Köztársaság déli részére gondol. Az északi részt 1974-ben foglalta el Törökország és az ott kikiáltott köztársaságot egyedül ők ismerik el önálló államként a világon.)

photo_camera Ersan Saner, Észak-Ciprus kizárólag Törökország által elismert miniszterelnöke. Fotó: ARDA KUCUKKAYA/Anadolu Agency via AFP

Rasit Rehat újságíró azt mondta a Times Of Londonnak, hogy sok észak-ciprusi undorítónak tartja a miniszterelnök viselkedését, illetve a családját is sajnálják az ügy miatt (felesége a legfelsőbb bíróság tagja, és két felnőtt gyerekük van). Biztos abban, hogy a botrány rontani fog Saner pozícióján a Nemzeti Egység Párton (NUP) belül.

Az időzítés valószínűleg nem véletlen, ugyanis alig két hét múlva esedékes a NUP éves kongresszusa, ahol új vezetőt is választanak, és a posztért Saner is indult. Bár Nemzeti Egység Pártnak van a legtöbb mandátuma a török bábállam parlamentjében, nem tudtak kormánykoalíciót alakítani, és kivonultak a kormányból múlt héten. A következő parlamenti választás 2023-ban lenne esedékes, de ha nem sikerült koalíciót alakítani, decemberben előrehozott választást kell tartani.

Az ügyhöz egyébként egy török maffiavezérnek, Sedat Pekernek is köze lehet. A helyi média úgy tudja, a videót a múlt héten letartóztatott Halil Fayali, egy észak-ciprusi bűnszervezet vezetője juttatta el Pekernek. Peker azt írta Twitteren, hogy „az archívum hozzám került”, és figyelmeztette azokat az észak-ciprusi politikusokat, akik szerinte támogatják „Törökország összeesküvését” ellene. Pekert az elmúlt húsz évben többször is megvádolták emberrablással és zsarolással a török hatóságok, végül 2019-ben elmenekült, előbb a Balkánra, majd az Egyesült Arab Emírségekbe. Tavasszal videókban kezdett célozgatni arra, hogy Erdogan kormánya kapcsolatban áll a szervezett bűnözéssel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt