Éhínség fenyeget Afganisztánban

külföld
2021 október 25., 9:00
comments 4

Az egyik, ha nem a legsúlyosabb humanitárius válság most Afganisztánban van, mondta David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője. „Katasztrófához közeledünk” - idézi a BBC.

Több mint a népesség felének, 23 millió embernek bizonytalan az élelmezése, és 3,2 millió öt év alatti gyermeket fenyeget az alultápláltság. Eddig példátlan módon a városokban is ugyanannyira súlyos a probléma, mint vidéken.

photo_camera Fotó: JAVED TANVEER/AFP

Mióta az Egyesült Államok és szövetségesei kivonultak az országból, és a tálibok átvették a hatalmat, a nyugati hatalmak felfüggesztették a segélyek folyósítását, akárcsak a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap. Korábban az afgán GDP 40 százaléka külföldi segélyből származott, jóval meghaladva a 10 százalékos küszöböt, ami felett segélyfüggőnek tekintenek egy nemzetgazdaságot.

Egy tanár arról a beszélt a BBC-nek, hogy öt hónapja nem kapott fizetést, ezért most igyekszik mindentől megszabadulni, ami eladható. Megválik az állataitól, és kivágja a fáit is, hogy pénzhez jusson.

Az ENSZ szerint fontos lenne még a hideg idő érkezése előtt felgyorsítani a szállítmányokat, különben gazdálkodók, nők, gyerekek és idősek tömegei fognak éhezni télen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt