Heves ciklon söpört végig az Egyesült Államok nyugati partján

2021 október 25., hétfő 15:36

Háztartások százezrei maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban a Csendes-óceán felől érkező, rendkívül heves ciklon miatt, amely végigsöpört az ország nyugati partjának nagy részén, nyomában heves esőzésekkel, viharos szelekkel, áradásokkal és földcsuszamlásokkal.

A USA Today című amerikai napilap beszámolója szerint a seattle-i nagyvárosi területen legalább két ember életét vesztette, miután a vihar miatt járműre dőlt egy fa. Több mint 160 ezer háztartás és üzlet maradt áram nélkül vasárnap Kaliforniában, több mint 170 ezer az északnyugati Washington államban, illetve több mint 28 ezer Oregonban a szélsőséges időjárás miatt.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A San Francisco-i öböl térségét sújtó áradások utcákat árasztottak el Berkeley-ben, és elöntötték az Öböl felett átívelő óriási híd fizetőkapuját Oaklandben. A San Franciscótól északra található Tamalpais-hegyen több mint 15 centiméternyi csapadék hullott vasárnap reggelre a meteorológiai szolgálat jelentése szerint.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

San Rafaelben számos utat borít víz, amelynek magassága több mint 60 centiméter, városi tisztviselők szerint több mint 330 hívás érkezett a rendőrséghez és a tűzoltókhoz, ami négyszerese az átlagosnak. Az amerikai meteorológiai szolgálat (NWS) "történelmi esőzés" lehetőségére figyelmeztetett a kaliforniai főváros, Sacramento belvárosában.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A kaliforniai fővárostól északra található Butte megyében az autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat a Sierra Nevada hegység térségében kialakuló sárcsuszamlások miatt. Bár a korábban itt pusztító erdőtüzet sikerült immár teljesen megfékezni, a tűz miatt elpusztult a növényzet, a talaj pedig nem tudja elnyelni a vizet, így a terület védtelen a földcsuszamlásokkal és áradásokkal szemben. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt