Megszámolták a macskákat Washingtonban

2021 október 25., hétfő 5:09

Nagyjából 200 ezer macska él Washingtonban, az Egyesült Államok fővárosában, ebből 100 ezer kizárólag lakásban, derült ki a három éve tartó macskanépszámlálásból. A többieket több-kevesebb időre szokták kiengedni a szabadba, már ha vannak egyáltalán gazdáik, bőven találtak ugyanis kóbor macskákat is. Három-négyezer elvadult házi macskát is azonosítottak, ők kerülik a kontaktust az emberrel.

A felmérést állat- és környezetvédelmi szervezetek végezték, amelyek sokszor ellentétesen gondolkodnak a szabadban tartott vagy utcán élő macskákkal kapcsolatban. Az egyik oldal szerint csak a lakásban lenne szabad macskát tartani, mert odakint veszélyt jelentenek a madarakra, a másik oldal viszont a macskák biztonságát és jóllétét helyezi előtérbe.

Fotó: HANDOUT/AFP

A kutatást irányító biológus azt mondta: nincs még egy húsevő vadállat, ami ilyen sűrűn fordulna elő a világban. „Elég érdekes, hogy ilyen kis területen ennyi macskánk van” - mondta az AFP-nek.

A macskanépszámlálás során nem találkoztak ugyan minden egyes washingtoni macskával, beszéltek viszont 2600 városlakóval, felállítottak több mint 1500 vadkamerát, és állatmenhelyek statisztikáit is elemezték.

A kameraképeken mókusok, mosómedvék, rókák és szarvasok, sőt egy hiúz is felbukkant.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt