400 forint fölé megy a kenyér átlagára

gazdaság
2021 október 26., 11:02
comments 13

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi, szeptemberi inflációs jelentéséhez kapcsolódó fogyasztói átlagár-táblázat szerint a fehér kenyér kilója januárban átlagosan 374 forint volt, szeptemberben viszont már 399 forintba került a boltokban, és vélhetően már túl vagyunk ezen is, hiszen a legutóbbi lisztáremelés hatása októberben jelenhetett meg a pékek áraiban is - írja a Portfolio.

Septe József, a Pékszövetség elnöke a napokban az Indexnek azt mondta, a drágulás várhatóan nem áll meg itt, a búza ára ugyanis valószínűleg még tovább emelkedik majd.

A KSH adatai szerint a sütőipari alapanyagok ára is növekszik, drágul az étolaj, a margarin, a vaj, a só, a cukor, az élesztő, a dió és a mák is.

Septe szerint az általános áremelkedés mellett az ágazat munkaerő-problémákkal is küzd, „a fiatalabb generáció már nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén”. Elmondása szerint ezért a vállalkozások nemcsak a keverő- és dagasztógépek beszerzésével próbálják csökkenteni az élőmunkaigényt, hanem a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevezetésével is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt