Belgium szigorít, mindenhol védettségit kérnek

október 27., szerda 4:45
Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke Fotó: THIERRY ROGE/BELGA via AFP

Országszerte QR-kódos ellenőrzéseket vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez Belgiumban - írja az MTI a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.

Alexander De Croo belga miniszterelnök kedd este a koronavírus elleni küzdelemmel foglalkozó szövetségi bizottság rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be az intézkedéseket.

De Croo azzal indokolta a döntést, hogy ugrásszerűen nő a covid-esetek száma az országban: egy hét alatt 70 százalékkal több koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. Naponta átlag 5300 új megbetegedés történik az országban. A halálesetek száma is emelkedett, egy hét alatt 13 százalékkal, most átlag napi 13 ember hal meg koronavírussal összefüggő megbetegedés miatt. A miniszterelnök szerint ha nem lenne védőoltás, katasztrofális lenne a helyzet a kórházakban.

Az átoltottság Belgiumban 74 százalékos, de már oltják az idősebb gyerekeket, a 12 és 18 év közötti korosztályt is.

A QR-kódos ellenőrzés eddig csak a brüsszeli szövetségi régióban volt kötelező, ezt most kiterjesztik a teljes országra. Azaz a belgák most már csak úgy mehetnek éttermekbe, koncerttermekbe, mozikba, színházakba és sportcsarnokokba, illetve látogathatják a kórházi betegeket, ha vagy oltottak, vagy az elmúlt 72 órában PCR-tesztet végeztek, és a teszt negatív lett.

Az ország teljes területén szigorítják a maszkok viselésének ellenőrzését, és a munkaadóknak azt javasolják, hogy távmunkában dolgoztassák alkalmazottaikat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt