Budapesten az V. kerületben, a megyeszékhelyek közül Veszprémben a legdrágábbak az albérletek

2021 október 27., szerda 7:37
2

A KSH-ingatlan.com elemzése szerint országszerte 0,9 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak augusztushoz képest. Éves szinten 5,7 százalékos volt az áremelkedés, ami egy hónappal korábban még csak 3,9 százalékot tett ki.

A fővárosban 0,3 százalékos drágulás ment végbe egy hónap alatt, de a járvány előtti csúcsoktól még érezhetően elmaradnak a budapesti albérletárak.

Tavaly szeptemberhez képest Pest megyében volt a legjelentősebb emelkedés, 9,5 százalékkal drágábbak lettek a kiadó lakások. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „a Pest megyében látható majdnem két számjegyű drágulás részben a fővárosi agglomeráció felértékelődésének köszönhető, az országosan havi alapon látható lassulás pedig a nyári albérletszezon kifutásával magyarázható”. Azt mondta, az albérletárak az emelkedés ellenére még elmaradnak a korábbi, koronavírus-járvány előtti csúcsoktól. Országos szinten majdnem egy százalékkal, Budapesten pedig több mint 5 százalékkal voltak alacsonyabbak mint 2019 szeptemberében.

Fotó: Kiss Bence/444

Október közepén átlagosan havi 150 ezer forintért kínálták a budapesti lakásokat a tulajdonosok, az V. kerület pedig áttörte a 200 ezer forintos határt. A megyeszékhelyek közül Veszprém és Székesfehérvár a legdrágább, 130 ezer, illetve 125 ezer forintos átlagos havi bérleti díjjal, a harmadik helyen Debrecen áll 120 ezer forinttal.

Balogh László szerint a következő időszakban az országos piacon a bérleti díjak lassú emelkedésére lehet számítani, a keresletet a bérek várható emelkedése, ezen belül a minimálbér-emelés segítheti.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt