Izraelbe november közepétől már a Szputnyikkal oltott turisták is mehetnek

járvány
2021 október 27., 08:23

Izrael november közepétől fogadja a Szputnyik V-vakcinával beoltott turistákat, amennyiben két PCR- és egy szerológiai, vagyis vérvizsgálattal elvégzett tesztjük szerint sem fertőzöttek.

Naftali Bennett miniszterelnök a múlt heti oroszországi látogatása előtt még azt mondta, hogy Izrael decembertől fogadja az orosz oltással védetteket, de miután Szocsiban megbeszéléseket folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, két héttel közelebb hozta ezt az időpontot.

Ettől függetlenül minden, Szputnyik V-vel beoltottnak két PCR-tesztet is el kell végeznie, ha Izraelbe utazik, egyiket a repülőgépre szállás előtt, egyet pedig a tel-avivi repülőtéren, a megérkezése után.

Covid-tesztelés a Ben Gurion reptéren, Tel Aviv mellett
photo_camera Utazókat tesztelnek 2021 májusában Izraelben, a Ben Gurion repülőtéren Fotó: JACK GUEZ/AFP

A beutazást szabályozó jelenlegi tervek szerint Izrael november 1-jétől engedélyezi a beoltott és a felgyógyult, egyedül utazó turisták beutazását. Emellett az új, AY4.2 vírusvariáns felfedezését követően úgy döntöttek, hogy nem léphetnek be külföldiek azon országokból, ahol ez a változat már elterjedt. A turistacsoportok mentesülnek a karantén és a szerológiai vizsgálat alól, de csak együtt utazhatnak, és naponta antigén-, illetve háromnaponta PCR-tesztet kell elvégezniük.

Nem léphetnek be olyan nem izraeli állampolgárok, akik két héttel érkezésük előtt erősen fertőzött, „piros” országban tartózkodtak, vagy olyan országban, amellyel szemben szigorú utazási figyelmeztetést adtak ki.

Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma, kedden 90 ezer tesztből 727 volt pozitív. A súlyos esetek száma 237, közülük 137 beteg van lélegeztetőgépen. A vírus reprodukciós rátája az augusztus eleji 1,36-ról fokozatosan 1 alá csökkent, jelenleg 0,73, vagyis száz új fertőzött átlagosan már csak 73-nak adja át a vírust.

A járvány kezdete óta a 9,4 millió lakosú országban 1 325 267 fertőzöttet regisztrálták. Jelenleg Izraelben 10 914 aktív koronavírus-esetet tartanak nyilván, közülük 342-en vannak kórházban. Tavaly december vége óta 6 224 851 12 évesnél idősebb embert oltottak már be legalább egyszer a Pfizer vakcinájával. Eddig 3 924 163-an vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 42,2 százalékát jelenti. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.