Leszavazta az olasz szélsőjobb a tervezetet, ami szigorúbban büntette volna a melegek és nők elleni erőszakot

külföld
2021 október 27., 18:37
comments 2

Ez az olasz köztársaság történelmének egyik legsötétebb napja - így jellemezte a mai szenátusi szavazást a baloldali olasz Demokrata Párt egyik politikusa. Az olasz szenátoroknak egy olyan törvénytervezetről kellett szavazniuk, amely gyűlölet-bűncselekménnyé tette volna az LMBTQ közösség tagjai, a fogyatékkal élők és a nők elleni erőszakot. A törvényt az alsóház már megszavazta, a szenátusban viszont a szélsőjobboldali pártok támogatásával 151-131 arányban leszavazták a javaslatot.

Olaszországban az elmúlt időben megszaporodtak a melegek és transzneműek elleni erőszakos bűncselekmények. Az olasz LMBTQ közösség ellen elkövetett erőszakot nyilván a homofóbia motiválja, ennek ellenére

Olaszországban nincs érvényes törvény, ami a melegek gyűlölete motiválta bűncselekményeket gyűlölet-bűncselekményekként kezelje, és így szigorúbban büntesse, mint bármilyen más erőszakos tettet. Az olasz törvényhozás már évtizedek óta próbálkozik hasonló törvények elfogadásával, de katolikus és szélsőjobboldali csoportoknak eddig ezt mindig sikerült valahogy megfúrniuk.

photo_camera Alessandro Zan a milánói Pride felvonuláson. Fotó: MAIRO CINQUETTI/NurPhoto via AFP

Nem volt ez másképp most sem, amikor a demokrata párti politikusról és melegjogi aktivistáról, Alessandro Zanról elnevezett törvényt próbálták átnyomni a törvényhozás két házán. A javaslat szerint akár négy év börtönnel is büntethették volna az ilyen erőszakos cselekményeket, emellett pedig a tervezet növelte volna a nők, melegekkel, transzneműekkel és fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció ellen küzdő szervezetek támogatását. A szélsőjobboldali szenátorok szerint viszont a törvény korlátozta volna a szólásszabadságot és beengedte volna az iskolákba a "homoszexuális propagandát". A javaslat elbukását Matteo Salvini is üdvözölte, a Liga szenátora, Simone Pillon pedig úgy kommentálta a szavazást, hogy "van még remény Olaszországban". Enrico Letta, a Demokrata Párt vezetője és volt miniszterelnök viszont azt mondta, hogy a szavazással a szélsőjobb a múltba próbálja visszarángatni az országot. A Gaynet Roma melegjogi szervezet pedig azt nyilatkozta, hogy a szavazás egy pofonnal ér fel az olasz lakosság többsége számára. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.