Magyar diákoknak ítélt meg kártérítést nyelvi diszkrimináció miatt a bukaresti bíróság

október 27., szerda 11:56
2

Elsőként a Krónika Online számolt be arról, hogy a bukaresti ítélőtábla 60 ezer lej megfizetésére kötelezte a román oktatási minisztériumot és a Kolozs megyei tanfelügyelőséget, amiért elutasították a kolozsvári Apáczai Csere János Gimnázium egyik képzőművészeti osztályának elindítását.

A bukaresti ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította, hogy hátrányosan különböztették meg azokat a magyar gyerekeket, akik a 2016-2017-es tanévben szerették volna elkezdeni az ötödik osztályt, de a megyei tanfelügyelőség és a minisztérium - az alacsony gyermeklétszámra hivatkozva - nem járult hozzá ehhez.

Első alkalommal történt meg, hogy egy romániai bíróság anyagi kártérítésről hozott döntést nyelvi diszkrimináció miatt.

A bíróság kötelezte a szaktárcát és a tanfelügyelőséget személyenként hatezer lej - nagyjából 430 ezer forint - kártérítés megfizetésére. Az a tíz diák kapja meg ezt az összeget, akik képviseletében a Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért (Advocacy Group for Freedom of Identity, AGFI) perre vitte az esetet.

Az osztályba 16 gyerek jelentkezett, elindításának elutasítását pedig a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár Király Andrásnak sem sikerült orvosolnia.

Az érintettek panasza nyomán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) 2017 áprilisában elmarasztalta a tanfelügyelőséget, és a határozatot a tanfelügyelőséghez és az oktatási tárcához eljuttatva kérte az ügy mielőbbi rendezését.

A tanács határozatára hivatkozva 12 gyerek kitartott amellet, hogy a képzőművészeti osztályban szeretne tanulni. A szüleik kérelemmel fordultak a tanfelügyelőséghez, hogy a hatodik osztályt 2017 szeptemberében elkezdhessék. Ezt a főtanfelügyelő elutasította. Ekkor indítottak a tíz érintett gyerek szülei kártérítési pert. Ezt a pert mind első, mind másodfokon megnyerték. (Krónika Online / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt