Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

Már november elején megkezdődhet az 5 és 11 évesek oltása Amerikában

2021 október 27., szerda 4:25

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) és a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) tanácsadó testületei kedden javasolták az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltását a Pfizer vakcinájával – írja a BBC.

Fotó: SEBASTIAN BARROS/NurPhoto via AFP

Az FDA és a CDC nem kötelesek betartani a testület ajánlását, de várhatóan mindkét szervezet megteszi azt, és jóváhagyják a vakcina használatát a gyerekek számára. Az MTI szerint a testület 17:0 arányban javasolta a vakcina engedélyezését, de néhány tag megjegyezte, hogy túl általánosnak tartják az ajánlást, mert elképzelhető, hogy azoknak a gyerekeknek, akik korábban megfertőződtek, csak egy adag vakcinára lesz szükségük.

A klinikai vizsgálatok szerint a Pfizer vakcinájának gyerekeknek szánt adagja – ami a felnőtteknek és a tinédzsereknek adott adag harmada – biztonságos és 90 százalékban hatékony. Az FDA szerint a vakcina előnyei „egyértelműen meghaladják a kockázatokat”.

Miután az egészségügyi tisztviselők jóváhagyják az oltást, az Egyesült Államokban 15 millió adag vakcinát juttatnak el a gyerekorvosi rendelőkbe és gyerekkórházakba, ezenkívül pedig szülőknek szóló felvilágosító kampányt is terveznek. A BBC cikke szerint Amerikában a gyerekek oltása akár már november 3-án megkezdődhet.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója kulcsfontosságúnak nevezte a gyerekek beoltását, miután a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. Fauci azt mondta, ha Amerikában be tudják oltani a 28 millió gyerek nagy részét, az szerinte „nagy szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt