Szigorúbb adószabályokat ír elő a legvagyonosabbak számára a Biden-kormány

külföld
2021 október 27., 10:26
Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke
photo_camera Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Sokkal szigorúbb adószabályok vonatkoznának a 700 leggazdagabb amerikaira, és a rájuk kivetett extra terhek illetve szigorítások segítenek majd megvalósítani Joe Biden „Build Back Better” néven ismert munkahelyteremtő-adócsökkentő programját. Ez derült ki a szenátus pénzügyi bizottságának demokrata elnöke, Ron Wyden szerdán közzétett javaslatából.

A milliárdosok jövedelemadója biztosítaná, hogy az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező, vagy a három egymást követő évben 100 millió dollárnál nagyobb jövedelemmel rendelkező amerikaiak ne késleltethessék adóbefizetésüket. Csak ez az intézkedés több százmilliárd dollár pluszbevételt jelentene az államoknak, amit aztán munkahelyteremtésre fordíthatnának Wyden szerint.

A javaslat megadóztatná a részvényekből származó pénzügyi nyereséget is, ugyanakkor lehetővé tenné a milliárdosok számára a veszteségek levonását. Az ingatlan- vagy üzleti érdekeltségeket nem adóztatnák évente, de a milliárdosok továbbra is tőkenyereség-adót fizetnének.

Kevés ember éves jövedelme haladja meg a 100 millió dollárt, a javaslat által generált bevétel nagy része a vagyon megadóztatásából származna.

A Biden-kormány és több progresszív képviselő régóta amellett érvel, hogy a milliárdosoknak több adót kellene fizetniük. Wyden javaslatához mind az 50 demokrata szavazó szenátor támogatására szükség lenne.

A napokban ez már a második nyilvánosságra került terv, ami Biden munkahelyteremtő-adócsökkentő programjához keres forrásokat.

Wyden más szenátusi demokratákkal, például a massachusettsi Elizabeth Warrennel együtt kedden egy olyan javaslatot tett közzé, amely 15 százalékos minimális társasági adót vetne ki az 1 milliárd dollárnál nagyobb nyereséggel rendelkező vállalatokra. (NBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.