Akár sztrájkolhatnak is az izlandi lelkészek

október 28., csütörtök 4:58
1

Az Izlandi Evangélikus Egyházat vezető tanács, a Kirkjuráð benyújtott egy javaslatot, hogy a jövőben az egyház lelkészei ne kérhessenek fizetséget olyan szolgáltatásokért, mint az esküvők, keresztelők vagy temetések levezénylése. Az ötletet viszont nagyon hevesen ellenzi az izlandi lelkészeket tömörítő szövetség, szerintük ez a változtatás felrúgná azt a kollektív megállapodást, amit a lelkészek az állammal kötöttek.

Izland legnagyobb temploma, a Hallgrimskirkja Reykjavikban Fotó: ELEANOR SCRIVEN/robertharding via AFP

Izlandon a lakosság döntő többsége evangélikus, és az egyház amolyan félig független, a kormány alá rendelt szervezetként működik. Az egyház tagjainak fizetését az állam biztosítja. Ugyanakkor a lelkészek az államtól kapott fix összegű fizetés mellett vállalhatnak extra megbízásokat, azaz esküvők és keresztelők celebrálását, illetve temetések lebonyolítását, és ezért pénzt is kérhetnek.

Az egyház vezetéséért felelős tanács ugyanakkor azt javasolta, hogy töröljék el ezeket az extra díjakat, mivel a lelkészek állami fizetése bőven elég, és szerintük eleve idejétmúlt dolog pénzt kérni az emberektől, és a lelkészi hivatást is aláássa. Az egyházi bizottság szerint az emberek szolgálatát mindig a keresztény szeretetnek kell táplálnia, és nem szabad semmiféle akadályt gördíteni az elé, hogy ebből bárki részesüljön.

Az ötletet felháborodva fogadta a lelkészeket tömörítő szakmai szövetség. Vezetőjük, Ninna Sif Svavarsdóttir ízléstelennek nevezte, hogy a lelkészeket azzal támadják, hogy ne a keresztény szeretet fűtené őket szolgálatuk közben, annak ellenére, hogy az extrán elvégzett feladatokért pénzt is kérnek. Ráadásul ezt a javaslatot három hónappal azután nyújtották be, hogy megszületett az új kollektív megállapodás a lelkészi szövetség és az állam között. Sif Svavarsdóttir elmondása szerint ez az új keretrendszer a kollektív egyezség felrúgását jelentheti. Ha ez tényleg megtörténik, akkor akár egy sztrájk sem elképzelhetetlen a szigetországban. (Grapevine, Anglican.ink)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt