Az USA-ban kiállították az első gendersemleges útlevelet

külföld
2021 október 28., 08:17
comments 1

Jelentős mérföldkőhöz ért a nemiségüket nem a hagyományos bináris kódrendszerben meghatározók harca nemi identitásuk elismeréséért: az Egyesült Államokban kiadták az első gendersemleges útlevelet. Dana Zzyym interszexuális aktivista kapta meg új úti okmányát, amiben a neménél a hagyományos M/F (férfi vagy nő) jelölés helyett egy X-et ütöttek be, kelezvén, hogy az útlevél birtokosa nem a bináris kódrendszerben határozza meg nemiségét.

photo_camera Dana Zzyym a Columbia Egyetem jogi karán 2016-ban Fotó: Randolfe Wicker / Wikimedia Commons CC BY 3.0

Zzyym korábban jogi útra terelte az ügyet, amiben azzal érvelt, hogy a részéről hazugság lenne akár férfiként, akár nőként azonosítania magát egy hivatalos iraton, ha amúgy valójában egyikként sem azonosítja magát.

Zzyym esetében nem pusztán arról van szó, hogy nemi öntudata (gender) nem azonos biológiai nemével (sex). Mint fentebb is említettük, a 63 éves Zzyym interszexuális, vagyis mindkét nemre jellemző nemi jegyekkel született. Végül fiúként nevelték, bár számos műtét ellenére sem sikerült teljesen férfiassá tenni a megjelenését. Zzyym férfiként szolgált az amerikai haditengerészetnél, de később már interszexuálisként azonosította magát. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt