Kínában korlátozzák a felhőkarcolók építését

október 28., csütörtök 4:20
1

A kisebb kínai városok a jövőben nem építhetnek szupermagas felhőkarcolókat, írja a BBC. Az újonnan életbe léptetett szabályok szerint a hárommillió lakosúnál kisebb lélekszámú városokban nem lehet ezentúl 150 méteresnél magasabb épületet emelni. Ahol hárommilliónál többen laknak, ott is csak 250 méter lehet a maximum magasság. Eddig is volt felső határ kijelölve, de az 500 méter volt.

Kínában található a világ legmagasabb épületei közül több is: a Sanghaj Torony 632 méteres, míg a sencseni Ping An torony 599 méter magas. A helyi sajtó értelmezése szerint a magas toronyházaknak azokban a városokban van értelme, melyek már nagyon zsúfoltak, és nincs hova építkezni, de számos kisebb városban bőven lenne még üres telek, és hiúsági kérdést csinálnak a toronyházépítésből.

Fotó: FANG ZHE/Xinhua via AFP

Tavasszal Sencsenben egy 350 méteres toronyház kezdett el rázkódni, ami komoly pánikot okozott, és már akkor felmerült, hogy komolyabb ellenőrzése jöhet ennek a szektornak. Közben pedig a kínai vezetés igyekszik visszaszorítani az úgynevezett hiúsági projekteket, azaz amikor ingatlanbefektetők egymással versengve akarnak minél látványosabb, de nem feltétlenül a legjobban hasznosuló óriásprojekteket létrehozni.

Kedden a lakhatásért és a vidékfejlesztésért felelős minisztérium adott ki egy közleményt arról, hogy a hárommilliónál kevesebb lakóval rendelkező városok esetleg, különleges esetben kaphatnak majd felmentést a 150 méteres határnál, de 250 méternél magasabb épületet semmiként sem építhetnek. Egyedi elbírálásban elképzelhető az is, hogy egy nagyobb városban 250 méternél magasabb épületet emeljenek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt