Kínában korlátozzák a felhőkarcolók építését

külföld
2021 október 28., 04:20
comments 1

A kisebb kínai városok a jövőben nem építhetnek szupermagas felhőkarcolókat, írja a BBC. Az újonnan életbe léptetett szabályok szerint a hárommillió lakosúnál kisebb lélekszámú városokban nem lehet ezentúl 150 méteresnél magasabb épületet emelni. Ahol hárommilliónál többen laknak, ott is csak 250 méter lehet a maximum magasság. Eddig is volt felső határ kijelölve, de az 500 méter volt.

Kínában található a világ legmagasabb épületei közül több is: a Sanghaj Torony 632 méteres, míg a sencseni Ping An torony 599 méter magas. A helyi sajtó értelmezése szerint a magas toronyházaknak azokban a városokban van értelme, melyek már nagyon zsúfoltak, és nincs hova építkezni, de számos kisebb városban bőven lenne még üres telek, és hiúsági kérdést csinálnak a toronyházépítésből.

photo_camera Fotó: FANG ZHE/Xinhua via AFP

Tavasszal Sencsenben egy 350 méteres toronyház kezdett el rázkódni, ami komoly pánikot okozott, és már akkor felmerült, hogy komolyabb ellenőrzése jöhet ennek a szektornak. Közben pedig a kínai vezetés igyekszik visszaszorítani az úgynevezett hiúsági projekteket, azaz amikor ingatlanbefektetők egymással versengve akarnak minél látványosabb, de nem feltétlenül a legjobban hasznosuló óriásprojekteket létrehozni.

Kedden a lakhatásért és a vidékfejlesztésért felelős minisztérium adott ki egy közleményt arról, hogy a hárommilliónál kevesebb lakóval rendelkező városok esetleg, különleges esetben kaphatnak majd felmentést a 150 méteres határnál, de 250 méternél magasabb épületet semmiként sem építhetnek. Egyedi elbírálásban elképzelhető az is, hogy egy nagyobb városban 250 méternél magasabb épületet emeljenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.