Annyi habkő öntötte el Japán déli partjait, hogy le kellett állítani a kompforgalmat

természet
2021 október 29., 15:27
comments 2

Így néz ki a magasból:

photo_camera Fotó: TAKEHIKO SUZUKI/The Yomiuri Shimbun via AFP

És ilyen közelről a Japán déli partjainál hatalmas mennyiségben felhalmozódott habkő:

photo_camera Fotó: KATSUMI TANAKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Ezen a képen már az látható, hogy markolókkal próbálják elhordani legalább a kikötőkből, hogy ne okozzanak fennakadást a hajók rakodásakor.

A habkő egy vulkanikus eredetű közet. A japán partokra most az Ogaszavara-szigetektől délre található Fukutoku-Oka-no-Ba nevű, víz alatti vulkán augusztusi kitörése után sodorta a víz.

A japán kormány a történtek miatt kénytelen volt munkacsoportot létrehozni a károk elhárítására. Iszozaki Josihiko kabinetfőtitkár-helyettes pénteken újságíróknak nyilatkozva elmondta: a vulkanikus eredetű kőzet eddig 11 kikötőben tett kárt Kjúsú szigetének Okinava prefektúrához, 18 kikötőben pedig Kagosima prefektúrához található részén.

Körülbelül 40 halászhajó szenvedett kárt, közülük hat olyannyira, hogy el sem tudott indulni, az Okinaván és Kagosimán belüli távoli szigeteket összekötő kompjáratokat pedig felfüggesztették. Iszozaki figyelmeztetett: a horzsakőáramlat továbbsodródik észak felé, és egész partszakaszokat sújthat. Az Okinava szigetének északi részén található Kunigami településen kotrógéppel kezdték meg a kikötőt elárasztó habkő eltávolítását.

photo_camera Fotó: KATSUMI TANAKA/The Yomiuri Shimbun via AFP

Iszozaki közölte: a jelenség miatt létrehozott munkacsoport első, csütörtök esti tanácskozásán megállapodott arról, hogy a katasztrófa utáni helyreállítási terv részeként segítséget nyújt a helyi önkormányzatoknak, a halászati ágazatot sújtó károkat pedig biztosításból fedezik. Azt továbbra sem tudni, hogy milyen értékben keletkezett kár.

A japán parti őrség hajói rendszeresen ellenőrzik a szigeteknél uralkodó állapotokat, ehhez külön térképet használnak, amelyet fényképekkel és a horzsakőáramlatra vonatkozó egyéb információkkal frissítenek. Az áramlat útját nyomon követi a japán nukleáris szabályozó hatóság, nehogy az útjába kerüljenek a part menti atomerőművek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.