15%-os globális társasági adókulcsról döntöttek a G20-ak

külföld
2021 október 30., 16:31
comments 3
Joe Biden és Boris Johnson a római csúcson 2021. október 30-án
photo_camera Joe Biden és Boris Johnson a római csúcson 2021. október 30-án Fotó: KEVIN LAMARQUE/AFP

Joe Biden elnök és a G20 többi vezetője a római csúcson hivatalosan is hitett tett a 15%-os globális társasági minimumadó bevezetése mellett - adta hírül szombat délután a Business Insider és a Guardian.

A minimumadó jóváhagyása a résztvevő országok közös - várhatóan vasárnap nyilvánosságra kerülő - közleményében is szerepel majd, de a csúcs után a G20-országoknak természetesen külön-külön kell majd ratifikálniuk az új globális adót.

A minimumadó célja, hogy megfékezze a társasági adókulcsok évtizedek óta tartó csökkenését, ami világszerte akadályozza a kormányokat abban, hogy forrásokat rendeljenek a nemzetközi közösség számára fontos programokhoz és célokhoz.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által kidolgozott megállapodás az adóterhet nem a székhelyükre, hanem arra a helyre helyezi át, ahol a vállalatok a fogyasztóknak értékesítenek. A nemzetközi vállalatoknak így a terv szerint kevesebb lehetőségük lesz az adóelkerülésre.

A tervezet célja megszüntetni a munkahelyek és a nyereség áthelyezésére irányuló ösztönzőket, és ezáltal rákényszeríteni a multinacionális cégeket arra, hogy székhelyükön is méltányos mértékben adózzanak. A G20-ak vállalása 2023-tól érvényes.

Mario Draghi olasz miniszterelnök történelminek nevezte a megállapodást, ami nagy lépés egy igazságosabb nemzetközi adórendszer felé. A megállapodás legfőbb szorgalmazója az amerikai Biden-kormány volt, amely még magasabb kulcsot szeretett volna elérni, de így is a megállapodás egyik győztesének mondható. Az Egyesült Államokban a kongresszus feladata lesz, hogy jóváhagyja a jogszabályt, ami 15 százalékra emeli az amerikai vállalatok nemzetközi nyeresége után fizetendő adót. Ez a kalkulációk szerint 60 milliárd dollár pluszt hoz majd a költségvetésnek.

A G20-nak az Egyesült Államok mellett tagjai többek között Argentína, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország, Németország, India, Olaszország, Japán, Oroszország, Franciaország, Dél-Afrika és Oroszország. (Business Insider / Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.