Kína és Oroszország a covid-vakcinák kölcsönös elismerését kéri a G20-aktól

2021 október 30., szombat 18:42
6
Vlagyimir Putyin orosz államfő és Hszi Csin-ping kínai elnök 2018. júniusa 8-án. Fotó: Nicolas Asfouri/AFP

A WHO által jóváhagyott covid-vakcinák kölcsönös elismerésére szólította fel szombaton Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a G20-csúcs résztvevőit - írja az MTI.

A két elnök közül egyik sem volt jelen, videón keresztül tolmácsolták üzenetüket a jelenlévőknek. Hszi konkrétan el sem hagyta Kínát a világjárvány kitörése óta.

A kínai elnök egyenlő bánásmódot sürgetett azon vakcinák esetében, amelyek vészhelyzeti alkalmazását a WHO már jóváhagyta, hogy még inkább hozzáférhetővé válhassanak az oltások a fejlődő országokban. Két olyan kínai védőoltás van, amelyik már megkapta ezt a minősítést: a Sinovac és a Magyarországon is elérhető Sinopharm.

Kína több mint 1,6 milliárd adag oltást bocsátott a világ rendelkezésére, és a célja, hogy növelje az oltások piacait, és elérje, hogy a a fejlődő országok még könnyebben hozzájuthassanak az oltásokhoz.

A kínai elnök azt is elmondta: támogatják, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mielőbb döntést hozzon a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogi védelmének feloldásáról, és arra kérte a vakcinagyártókat, bocsássák a technológiát a fejlődő országok rendelkezésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén a koronavírus elleni védettségi igazolások mielőbbi kölcsönös elismerését szorgalmazta. Az oroszok sürgetik, hogy a G20-tagállamok egészségügyi minisztériumai azonnal foglalkozzanak a kérdéssel, és kérték továbbá a WHO-t, hogy pörgesse fel az új készítmények tesztelését.

Putyin nyilván a Szputynik V vizsgálataira célzott, a WHO ugyanis nemrég kezdte el ismét vizsgálni az orosz vakcinak lehetséges vészhelyzeti alkalmazását. A bökkenő az, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még mindig nem engedélyezte a védőoltást.

A nyugati országok döntő többsége nem fogadja el egyelőre sem a kínai, sem az orosz vakcinákat beutazáskor.

A G20-csúcs szombaton kezdődött Rómában. Ez az első személyes találkozása a legnagyobb gazdaságok vezetőinek a covid-kitörés óta. Az ülések fő témáját azok a vállalások adják, amelyek lehetővé tehetik a szén-dioxid-kibocsátás minimalizálását 2050-ig.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt