LMBTQ-aktivistákat menekít ki Afganisztánból a brit külügy

2021 október 30., szombat 12:32
LMBTQ aktivisták tüntetnek Ankarában az afganisztáni nőkért és melegekért 2021. augusztusában Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Megérkezett Nagy-Britanniában az afganisztáni LMBTQ-közösség első nagyobb csoportja - adta hírül szombat délelőtt a Guardian.

29 melegjogi aktivistát illetve LMBTQ-csoporthoz tartozó diák evakuálásában segédkezett a brit külügyminisztérium azok után, hogy az országot elfoglaló tálib vezetés világossá tette, nem fogják tiszteletben tartani az LMBTQ közösségek jogait.

A tálibok augusztusi hatalomra kerülése óta egyre nagyobb az aggodalom a meleg és transznemű afgánok körében, akik az iszlamisták uralma alatt üldöztetéstől tartanak. Nem alaptalanul: a tálibok 1996-ban kezdődött ötéves uralma idején meleg férfiakat gyakran halálra köveztek vagy nyilvánosan megszégyenítettek.

Több ezer embernek még augusztusban sikerült elmenekülnie az országból, de nem mindenkinek jutott hely az első külföldi evakuációs járatokon.

Az akcióval kapcsolatban Liz Truss brit külügyminiszter kijelentette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítsék a veszélyeztetett afgánoknak elhagyni az országot, Nagy-Britannia pedig továbbra is védelmezni fogja „minden ember jogát arra, hogy önmaga legyen és azt szeresse, akit akar”.

A külügy nem adott részletes tájékoztatást arról, hogy milyen módon evakuálták az első LMBTQ-csoportot, csak annyit árultak el, hogy jelenleg egy ideiglenes szálláshelyen tartózkodnak Nagy-Britanniában.

Az Egyesült Királyság eddig több mint 1300 embernek, döntően brit és afgán állampolgároknak segített elhagyni Afganisztánt az elmúlt két hónapban.

A következő hónapokban várhatóan további LMBTQ-csoportok érkeznek az Egyesült Királyságba Afganisztánból. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt