Izrael energiaügyi minisztere nem tudott részt venni a klímacsúcs nyitónapján, mert a konferencia épülete nem akadálymentesített

2021 november 1., hétfő 18:50

„Ez egy botrányos dolog, aminek nem kellett volna megtörténnie” - így bírálta a glasgow-i szervezőket Karine Elharrar, Izrael energiaügyi minisztere, amiért teljes egészében ki kellett hagynia a COP26 klímacsúcs nyitónapját. Elharrar ugyanis mozgássérült és az épület, ahol a találkozót tartják nem akadálymentesített.

„Épp az ENSZ az, aki mindenkit felszólít a különböző nemzetközi szerződések betartására. Így az lenne az elfogadható, ha hozzáférhetők lennének a rendezvényeik a mozgássérültek számára is” - idézi szavait a Times of Israel. Nemzetközi szerződésként itt a fogyatékkal élő emberek jogairól szóló egyezményre gondolhatott a politikus az izraeli lap szerint.

Az ügyben megszólalt az energiaügyi miniszter párttársa, Yair Lapid, aki az ország külügyminisztere is. „Lehetetlen a jövőről, a klímáról és fenntarthatóságról gondoskodnunk, ha nem tudunk előbb a fogyatékkal élő emberekről” - mondta.

Neil Wigan, a klímacsúcsot szervező Egyesült Királyság izraeli nagykövete a twitteren kért elnézést a kerekesszékes politikustól.

A konferencia honlapja szerint amúgy a rendezvények akadálymentesített terekben vannak. Egyelőre nem derült ki, mi az oka, hogy Elharrar mégsem tudott részt venni azokon.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt