Izrael energiaügyi minisztere nem tudott részt venni a klímacsúcs nyitónapján, mert a konferencia épülete nem akadálymentesített

„Ez egy botrányos dolog, aminek nem kellett volna megtörténnie” - így bírálta a glasgow-i szervezőket Karine Elharrar, Izrael energiaügyi minisztere, amiért teljes egészében ki kellett hagynia a COP26 klímacsúcs nyitónapját. Elharrar ugyanis mozgássérült és az épület, ahol a találkozót tartják nem akadálymentesített.

„Épp az ENSZ az, aki mindenkit felszólít a különböző nemzetközi szerződések betartására. Így az lenne az elfogadható, ha hozzáférhetők lennének a rendezvényeik a mozgássérültek számára is” - idézi szavait a Times of Israel. Nemzetközi szerződésként itt a fogyatékkal élő emberek jogairól szóló egyezményre gondolhatott a politikus az izraeli lap szerint.

Az ügyben megszólalt az energiaügyi miniszter párttársa, Yair Lapid, aki az ország külügyminisztere is. „Lehetetlen a jövőről, a klímáról és fenntarthatóságról gondoskodnunk, ha nem tudunk előbb a fogyatékkal élő emberekről” - mondta.

Neil Wigan, a klímacsúcsot szervező Egyesült Királyság izraeli nagykövete a twitteren kért elnézést a kerekesszékes politikustól.

A konferencia honlapja szerint amúgy a rendezvények akadálymentesített terekben vannak. Egyelőre nem derült ki, mi az oka, hogy Elharrar mégsem tudott részt venni azokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt