Kényelmes többséget szerzett a kormányzó koalíció a japán választáson

külföld
2021 november 01., 06:34

Bár a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali Liberális Demokrata Párt (LDP) 17 helyett vesztett a vasárnapi parlamenti választásokon, a kormányzó koalíció megőrizte kényelmes többségét a parlamentben. Kisida Fumio kormányfő így folytathatja gazdasági és nemzetbiztonsági programja megvalósítását.

photo_camera Kisida Fumio, a választáson győztes miniszterelnök. Fotó: RODRIGO REYES MARIN/AFP

Az LDP 259 helyet szerzett a 465 fős alsóházban, így koalíciós partnerével, a 32 helyet szerző jobbközép Komeitóval együtt 291 képviselővel kényelmes többsége lesz, ezzel minden bizottság vezetését megkaphatják, és ők maguk diktálhatják a törvényalkotás menetét.

A legfőbb ellenzéki párt, a Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) 96 mandátumot szerzett, vagyis a legfőbb kormánypárthoz hasonlóan képviselői helyeket vesztett, összesen 14-et. A választás nagy nyertese a Japán Újítás Párt, amely nem csatlakozott az ellenzéki koalícióhoz, ám 41 helyet szerezve így is csaknem megnégyszerezte mandátumai számát.

Kisida Fumió október elején, közvetlenül a választások előtt lett az ország miniszterelnöke, miután szeptember végén megválasztották az LDP elnökének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.