Kényelmes többséget szerzett a kormányzó koalíció a japán választáson

2021 november 1., hétfő 6:34

Bár a legnagyobb kormánypárt, a jobboldali Liberális Demokrata Párt (LDP) 17 helyett vesztett a vasárnapi parlamenti választásokon, a kormányzó koalíció megőrizte kényelmes többségét a parlamentben. Kisida Fumio kormányfő így folytathatja gazdasági és nemzetbiztonsági programja megvalósítását.

Kisida Fumio, a választáson győztes miniszterelnök. Fotó: RODRIGO REYES MARIN/AFP

Az LDP 259 helyet szerzett a 465 fős alsóházban, így koalíciós partnerével, a 32 helyet szerző jobbközép Komeitóval együtt 291 képviselővel kényelmes többsége lesz, ezzel minden bizottság vezetését megkaphatják, és ők maguk diktálhatják a törvényalkotás menetét.

A legfőbb ellenzéki párt, a Japán Alkotmányos Demokratikus Párt (CDPJ) 96 mandátumot szerzett, vagyis a legfőbb kormánypárthoz hasonlóan képviselői helyeket vesztett, összesen 14-et. A választás nagy nyertese a Japán Újítás Párt, amely nem csatlakozott az ellenzéki koalícióhoz, ám 41 helyet szerezve így is csaknem megnégyszerezte mandátumai számát.

Kisida Fumió október elején, közvetlenül a választások előtt lett az ország miniszterelnöke, miután szeptember végén megválasztották az LDP elnökének.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt