Pártja katasztrofális önkormányzati választási szereplése miatt lemondott az észak-macedón kormányfő

2021 november 1., hétfő 6:44

Ígéretének megfelelően lemondott Zoran Zaev. Az észak-macedón miniszterelnök a hétvégi önkormányzati választás előtt bejelentette, hogy ha pártja, a szociáldemokraták jelöltje nem nyeri el a főváros, Szkopje polgármesterségét, akkor lemond. Jelöltjük elbukott, Zaev pedig tényleg bejelentette lemondását.

Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök. Fotó: THOMAS COEX/AFP

A Szociáldemokrata Párt rendkívül gyengén szerepelt az önkormányzati választásokon, a vidéki városoknak még a negyedében se sikerült megszerezniük a polgármesteri tisztséget, ahogy Szkopjéban is elbuktak.

Zaev lemondásával együtt azt is bejelentette, hogy előrehozott választásra viszont nincs szükség, mert a törvények értelmében a koalíciós pártok anélkül is megállapodhatnak az új kormányfő személyében.

A jobboldali ellenzék, a VMRO-DPMNE vezetőze, Hrisztijan Mickoszki persze azonnal előrehozott választásokat követelt.

A szociáldemokraták vezette ellenzéki koalíció a tavalyi parlamenti választásokon csak hajszállal győzte le a VMRO-DPMNE-t, a 120 fős parlamentben 62 képviselőjük van.

Zaev 2017 óta volt hatalmon, a vezetésével nyílt meg az ország előtt az EU-csatlakozás lehetősége, miután kormánya beleegyezett az ország nevének megváltoztatásába, lezárva ezzel a több évtizedes vitát Görögországgal, ami azért nem támogatta, hogy Észak-Macedóniát szimplán Macedóniának hívják, mert attól tartott, hogy Macedónia területi követelésekkel állhat elő azért, mert Görögország északi, az országgal határos tartományát is Makedóniának hívják. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt