Elérhető az szja-visszatérítéséhez szükséges dokumentum

gazdaság
2021 november 02., 05:54

A NAV online felületén vasárnap vált elérhetővé a gyermeket nevelő magánszemélyek szja-visszatérítéséhez szükséges nyilatkozat, írja a Portfólió. A VISSZADO-nyilatkozatot 2021. december 31-ig lehet benyújtani.

Mint a lap írja, a nyilatkozat NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból a nyilatkozatra kattintva (https://szjavissza.hu), ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez előbb az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés feliratra kell kattintani.

A nyilatkozatot a NAV előre kitölti a rendelkezésre álló adatokkal. A Portfólió cikke szerint a családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan november második hetétől az utalási adatokat is betölti a NAV, ezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség, teszi hozzá az adóhatóság.

A nyilatkozatot persze be lehet nyújtani papíron, postán feladva vagy személyesen beadva, illetve az ÁNYK segítségével is.

A NAV nem utal 2022. február 15-éig kedvezményelőleget, ha nem ismeri az utaláshoz szükséges adatokat azért, mert valaki elmulasztja a nyilatkozatát benyújtani az év végéig. Ilyenkor a visszatérítéshez való jog a 21SZJA adóbevallásában érvényesíthető 2022. május 20-áig, írja még a cikk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.