292 ember akart kis csónakokkal átkelni a La Manche-csatornán, feltartóztatták őket

2021 november 3., szerda 17:49

A franciaországi Calais kikötőjének térségében kedden feltartóztattak 292 migránst, akik kis csónakokkal akartak átkelni Nagy-Britanniába.

A helyi hatóságok közlése szerint a műveletben a francia haditengerészet, a parti őrség meg a vám- és pénzügyőrség több hajója is részt vett, de haditengerészeti helikoptereket is bevetettek. A kimentett embereket Calais, illetve Dunkerque kikötőibe vitték.

Idén augusztusig csaknem 16 ezer illegális bevándorlót fogtak el a forgalmas vízi útvonalon. A La Manche csatornán 2018 vége óta nő azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az úton próbálják meg elérni a brit partokat. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.

Menekültek szeptemberben többek között ilyen csónakokkal próbáltak nekiindulni a La Manche-csatornának. Fotó: MEHDI CHEBIL/Hans Lucas via AFP

Calais térségében, ahonnan migránsok százai próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba, a bevándorlók elhelyezésére egy 300 fős szükségszállást próbálnak építeni.

Natacha Bouchart, Calais polgármestere tiltakozott a tervek ellen. „Ki van zárva” – mondta Bouchart a France Info közszolgálati adónak. Azt mondta, a városban nincs erre megfelelő hely. Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója közvetítőként a városba utazott. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt