292 ember akart kis csónakokkal átkelni a La Manche-csatornán, feltartóztatták őket

migráció
2021 november 03., 17:49

A franciaországi Calais kikötőjének térségében kedden feltartóztattak 292 migránst, akik kis csónakokkal akartak átkelni Nagy-Britanniába.

A helyi hatóságok közlése szerint a műveletben a francia haditengerészet, a parti őrség meg a vám- és pénzügyőrség több hajója is részt vett, de haditengerészeti helikoptereket is bevetettek. A kimentett embereket Calais, illetve Dunkerque kikötőibe vitték.

Idén augusztusig csaknem 16 ezer illegális bevándorlót fogtak el a forgalmas vízi útvonalon. A La Manche csatornán 2018 vége óta nő azoknak a bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az úton próbálják meg elérni a brit partokat. Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.

Ilyen csónakokkal próbálnak menekültek nekiindulni a La Manche csatornának.
photo_camera Menekültek szeptemberben többek között ilyen csónakokkal próbáltak nekiindulni a La Manche-csatornának. Fotó: Mehdi Chebil/Hans Lucas via AFP

Calais térségében, ahonnan migránsok százai próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba, a bevándorlók elhelyezésére egy 300 fős szükségszállást próbálnak építeni.

Natacha Bouchart, Calais polgármestere tiltakozott a tervek ellen. „Ki van zárva” – mondta Bouchart a France Info közszolgálati adónak. Azt mondta, a városban nincs erre megfelelő hely. Didier Leschi, a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) igazgatója közvetítőként a városba utazott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.