Bajorországban kitilthatják az oltatlanokat a zárt térben tartott rendezvényekről

járvány
2021 november 03., 15:38

Kitilthatják az oltatlanokat Bajorországban a zárt térben tartott rendezvényekről, ha tovább romlik a koronavírus-járvány negyedik hulláma – jelentették be Münchenben a német tartomány kormányának rendkívüli ülése után.

Nehéz lesz a tél

Markus Söder miniszterelnök szerint az új típusú koronavírus „teljes erővel visszatért”, ezért „nehéz tél” vár a tartományra, ha nem nő jelentősen az egyelőre nagyjából kétharmados (64,6 százalékos) átoltottság.

A negyedik hullám különösen súlyos helyzetet idézett elő. Ezt mutatja, hogy a 25 németországi járványgóc közül 16 Bajorországban van. Ezért szigorítanak a fertőzésvédelmi előírásokon: többek között elrendelik a kötelező maszkviselést az iskolákban, és bevezetik azt is, hogy csakis a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, ha az intenzív osztályon kezelt fertőzöttek száma 600 fölé emelkedik.

A friss adatok szerint 459 intenzív ágyat foglalnak el SARS-CoV-2 okozta betegségben (Covid-19) szenvedők. A számuk 30,4 százalékkal emelkedett az egy héttel korábbi 352-höz képest.

Markus Söder azt mondta, a koronavírus-járvány átalakult, már „az oltatlanok járványa”. Ezt mutatja, hogy a kórházba kerülők több mint 90 százalékának nincs védőoltása, a járványhelyzet pedig azokban a térségekben a legsúlyosabb, ahol különösen alacsony az átoltottság.

Markus Söder a Németország és Magyarország közötti foci-Eb-meccsen müncheni Allianz Arenában 2021. június 23-án.
photo_camera Markus Söder a Németország és Magyarország közötti foci-Eb-meccsen müncheni Allianz Arenában 2021. június 23-án. Fotó: Matthias Hangst/AFP

A bajorországi kórházakban a helyzet „nagyon feszült”, a gócpontokban pedig egyenesen „drámai” – mondta Söder. Vannak olyan kórházak is, amikben már egyetlen ágy sem szabad. A járvány erősödése így veszélyezteti a többi beteg ellátását – mondta a tartományi miniszterelnök, aki szerint mindent meg kell tenni, hogy ne kényszerüljenek például a szívbetegek vagy a daganatos betegségben szenvedők sürgősen szükséges műtétjeinek elhalasztására.

Harmadik oltás is kell

A teljes oltással rendelkezőknek a harmadik adagot, az emlékeztető oltást is be kell adatniuk, és ennek országosan egységes gyakorlattá kell válnia, mert az izraeli oltási kampány példája azt mutatja, hogy a harmadik adag vakcinával hatalmas eredményeket lehet elérni a járvány elleni küzdelemben – mondta.

Sürgette azt is, hogy minél előbb folytassák a tartományi kormányfők és Angela Merkel kancellár közös értekezleteinek sorát, vagy találjanak ki más formát az egyeztetésre, mert elengedhetetlen, hogy egész Németországban egységes elvek alapján szervezzék a védekezést.

Nem érdemes tovább várni

Berlinben Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler közös tájékoztatóján szintén az emlékeztető oltás beadatásának fontosságáról beszélt. Spahn is hivatkozott az izraeli példára, kiemelve, hogy ott a harmadik adag oltással sikerült megállítani a negyedik hullámot.

Eddig kb. 2 millióan kapták meg az emlékeztető oltást, és ez a miniszter szerint „túl kevés”. Az ún. állandó oltási bizottság (STIKO), ami a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyében ajánlásokkal segítő szakértői testület, egyelőre csak a 70 éven felülieknek és a különösen veszélyeztetetteknek, például az ápolóknak javasolja a harmadik adag vakcinát. Erről Spahn azt mondta, nem érdemes tovább várni belföldi vizsgálati adatokra, hanem fel kell gyorsítani az emlékeztető oltások beadását.

Az EU-s engedély megvan, oltóanyag is van bőven, a külföldi adatok pedig mind azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás igen hasznos, ezért nincs ok a további késlekedésre – mondta a miniszter.

Arról is szólt, hogy a járványügyi védekezés szabályainak betartatásáért felelős tartományi kormányok is fokozhatnák az erőfeszítéseiket. „Ha az oltási bizonyítványomat egy nap alatt többször ellenőrzik Rómában, mint négy hét alatt Németországban, akkor van még tennivaló” – mondta.

Nagy szenvedés és sok ember halála jön

Lothar Wieler hangsúlyozta, hogy az oltás „nem csodaszer” és nem nyújt teljes védelmet a fertőzés és a Covid-19 ellen, ráadásul a hatása az idő múlásával csökken, de így is a leghatékonyabb eszköz. Ezért fel kell gyorsítani az oltási kampányt és az emlékeztető oltások beadását is.

A negyedik hullám eddig is „ijesztő számokat” produkált, a következő hetekben, hónapokban pedig „nagy szenvedést hoz és sok ember halálát okozza”, ha nem próbálják meg minden lehetséges eszközzel (az oltással és a fertőzésvédelmi óvintézkedésekkel) megállítani – mondta az RKI vezetője.

Az intézet szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 20 398 fertőződést mutattak ki tesztekkel, a Covid-19-cel összefüggésben pedig 194 halálesetet regisztráltak. Az új esetekkel együtt 4 638 419 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2 vírust a járvány tavaly kora tavaszi kezdete óta, a járvány halálos áldozatainak száma így 96 027-re nőtt Németországban. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.