Elkezdik oltani a 5 és 11 év közötti gyerekeket az Egyesült Államokban

járvány
2021 november 03., 05:41

Megkezdődhet az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni beoltása az Egyesült Államokban, miután Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) igazgatója kedden hivatalosan is jóváhagyta a szervezet tanácsadó testületének ajánlását.

Kedden délelőtt a betegségmegelőzési központ tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban támogatta a Pfizer vakcinájának beadását az 5 és 11 év közöttieknek. A tervek szerint 28 millió gyereket oltanak be ebben a korcsoportban. Walensky szerint ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba. Az Egyesült Államokban eddig több mint 8300 5 és 11 év közötti gyerek került kórházba a koronavírus miatt, harmaduknak intenzív ellátásra volt szüksége.

Joe Biden amerikai elnök egy közleményben azt írta, „ma fordulóponthoz érkeztünk a Covid-19 elleni harcunkban egy biztonságos és hatékony oltóanyag engedélyezésével az 5 és 11 év közötti gyerekek számára”. Az elnök szerint mindez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma. A járványügyi és betegségmegelőzési központ 94 halálesetet tart számon ebben a korcsoportban.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekek számára. Ez azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyása után már szerdán megkezdhetik a tömeges oltást.

Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, háromhetes különbséggel adják majd be.

Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmánya szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, valamint csaknem 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A tesztelésbe 2268 gyereket vontak be. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások. (APNews/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.