Hét új-zélandi bandavezér közös videóban buzdít oltakozásra

bűnügy
2021 november 03., 14:14

Hét új-zélandi bandavezér, akik az ország négy legismertebb utcai bandáját képviselik, közös videóban buzdítja arra a közösségét, hogy oltassák be magukat – írta meg a Guardian.

link Forrás

A szokatlan összefogást az új-zélandi kormány egy maori tagja, Willie Jackson indítványozta. A bandavezérek a miniszterrel folytatott tárgyalás után készítettek el külön-külön felhívást saját közösségüknek, amikből aztán Jackson fia vágott össze egy videót.

A 4 perces videóban Denis O'Reilly, a Black Power csoport vezetője arról beszél, hogy ő már megkapta a két koronavírus-ellenes oltást, és arra kéri a közösségét, hogy ők is tegyenek így.

Harry Tam, a Mongrel banda főnöke azt mondta, az oltakozás nem a bandák, hanem a családok ügye. „Itt nem arról van szó, hogy a kormány mondja meg nekünk, hanem arról, hogy a szakértők mondják meg a kormánynak, hogy oltassuk be magunkat, és ezzel megvédjük magunkat” – mondta.

Új-Zélandon most 3634 koronavírusos eset van, a mostani járványhullámban a fertőzöttek kb. 70 százaléka a maori és csendes-óceáni lakosságból származik, akik együttesen a teljes népesség 27 százalékát teszik ki.

A jogosult maorik kb. 72 százaléka kapott egy adagot a Pfizer-vakcinából, míg a csendes-óceániak 85 százaléka és az összes 12 éves vagy annál idősebb új-zélandi 88 százaléka.

A vírust legalább három bandában mutatták ki, ez késztette az egészségügyi kormányzatot arra, hogy felkérjenek néhány vezetőt, és ezzel a nehezen elérhető közösségeket is bevonják.

Tam, aki szintén megkapta ezt a státuszt, a videóban arra figyelmeztetett, hogy „mind veszélyeztetettek vagyunk”, de a gyerekek és az idősebbek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve.

Jarrod Gilbert kriminológus a Heraldnak azt mondta: „bátor” dolog volt Jacksontól, hogy nyilvánosan kapcsolatba került a bandák ilyen széles körével. Ez jó példája annak, hogy ha nehezen elérhető közösségeket kell elérni, akkor olyan embereket kell segítségül hívni, akiket tiszteletben tartanak ezekben a közösségekben – mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.