107 halottja volt az elmúlt 24 órában a koronavírus-járványnak

járvány
2021 november 04., 08:39
comments 8
link Forrás

Döbbenetesen berobbant a járvány, az elmúlt 24 órában úgy is 2,5-szer annyi új fertőzöttet azonosítottak a múlt csütörtökhöz képest, hogy közben az elvégzett teszteken belül elképesztően magas, 29,15 százalék volt a pozitív tesztek aránya - ez az az arányszám, amiből a WHO ajánlása szerint az 5 százalék alatti jelezné azt, hogy a járvány valamennyire kontroll alatt van.

link Forrás
link Forrás

Az elmúlt 24 órában 107-en vesztették életüket a járványban. Egy nap alatt ennél több halottja május 5-én volt a járványnak, de míg akkor lassú lecsengésben volt a harmadik hullám, most rendkívül gyors felfutásban van a negyedik. Csak összevetésképp: hét napja 45 halálos áldozata volt a járványnak, két hete 20.

link Forrás
link Forrás

A kórházban ápoltak száma ha nem is ekkora lendülettel, de szintén nő, aktuálisan 3366-an szorulnak kórházi ápolásra. Gépi lélegeztetésre a legfrissebb adatok szerint 349-en, eggyel kevesebben, mint szerdán. Ennek magyarázatát valószínűleg inkább a halálos áldozatok nagy számában találhatjuk.

link Forrás
link Forrás

Talán az aggasztó hírek hatására, de mintha kicsit gyorsulna az oltási kampány. Az elmúlt 24 órában 3988-an kapták meg a védőoltás első dózisát, ez 22 százalékkal több, mint egy hete - és már szerdán is 30 százalékkal többen kaptak első oltást, mint egy héttel korábban. Ez persze még mindig csigalassú tempó, a legalább egy dózissal oltottak száma még mindig nem érte el a hatmilliót - és a múlt héthez hasonlóan ismét több az új fertőzött, mint a frissen oltott.

link Forrás

A megyék közül aktuálisan Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legrosszabb a helyzet, ott 812 a kéthetes incidencia mértéke, és 74 százalékos a növekedési faktor az elmúlt héthez viszonyítva. Békésben, Csongrád-Csanádban, Hevesben és Borsod-Abaúj-Zemplénben is ötszáz feletti a kéthetes incidencia, de még az e szempontból legjobb helyzetben levő Szabolcs-Szatmár-Beregben is 193, és ott ráadásul minden más megyénél nagyobb volt az esetszámok növekedése a múlt héthez képest.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.