Jóváhagytak Nagy-Britanniában egy koronavírus elleni, szájon át bevehető gyógyszert

járvány
2021 november 04., 12:25

Csütörtökön jóváhagyták a molnupiravir nevű koronavírus elleni gyógyszert Nagy-Britanniában.

A molnupiravirt eredetileg az influenza ellen fejlesztették ki, de a gyógyszer a koronavírusos betegek esetében is csökkenti a kockázatát a kórházba kerülésnek és a halálozásnak. A gyógyszer akkor a leghatékonyabb, ha már rögtön a betegség elején elkezdik szedni.

photo_camera Molnupiravir. Fotó: HANDOUT/AFP

A gyógyszer egy enzimet céloz meg, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról, és így terjed tovább. A gyógyszer viszont hibákat generál a vírus genetikai kódjában, így megakadályozza a szaporodását, alacsonyan tartva a vírusszintet a szervezetben.

A Gyógyszer- és Egészségügyi Termékszabályozási Ügynökség közleménye szerint a döntést a „biztonság, minőség és hatékonyság szigorú felülvizsgálata” után hozták meg. (New York Times, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.