Koronavírus: Horvátország és Szlovénia tovább szigorít

járvány
2021 november 04., 16:41

A drasztikusan növekvő esetszámok miatt Horvátországban és Szlovéniában is újabb szigorításokat terveznek bevezetni a koronavírus-járvány megfékezésére – derült ki a két kormány jelentéséből.

Horvátország

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a kormányülés után elmondta: a nemzeti válságstáb még egyeztet a minisztériumokkal, de várhatóan a testület pénteki sajtótájékoztatóján már bejelentik az újabb korlátozásokat, addig viszont nem akart részletekbe bocsátkozni.

Az elmúlt 24 órában 6310 új fertőzöttet regisztráltak az országban, a járvány kezdete óta a legtöbbet, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 32-en haltak meg.

„A gyors növekedés okait önmagunkban, az alapvető járványügyi intézkedések figyelmen kívül hagyásában, valamint a védőoltás nyújtotta előnyök felismerésének hiányában kell keresni”, csak az elmúlt egy napban 233-an kerültek kórházba – mondta. Az elmúlt egy héten a kórházban kezeltek 72,8, a lélegeztetőgépre került betegek pedig 77,2 százaléka nem volt beoltva – mondta.

A miniszter szerint az, hogy nő az oltakozási hajlandóság, bizalomra ad okot, bár elkéstek vele: tavasszal kellett volna felvenni a vakcinát, hogy őszig megfelelő immunitást szerezzenek az emberek.

A valamivel több mint 4 milliós Horvátországban eddig 1 922 763-an kaptak védőoltást (a jogosultak 47, a felnőtt lakosság 56 százaléka) közülük 1 806 387-en már a második adagot is felvették.

Szlovénia

A szomszédos Szlovéniában 4511 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a járvány kezdete óta ez a legmagasabb napi adat. A Covid-19 szövődményei miatt 9 beteg halt meg. A szlovéniai koronavírusos betegek közül 735-en vannak kórházban, 169 pácienst intenzív osztályon kezelnek.

Emberek egy ljubljanai oltóponton megkapják az AstraZeneca vakcináját március 19-én.
photo_camera Emberek egy ljubljanai oltóponton megkapják az AstraZeneca vakcináját március 19-én. Fotó: Ales Beno/Anadolu Agency via AFP

A valamivel több mint 2 millió fős országban eddig 1 191 148-an kaptak védőoltást, közülük 1 121 506-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

A szlovén kormány a mai ülése utánra ígérte, hogy bejelentést tesz az újabb szigorítások bevezetéséről, de ezt péntekre halasztotta.

Jelko Kacin, a szlovén nemzeti oltási program koordinátora a sajtónak úgy nyilatkozott: az ügy komolyságára tekintettel a kormány pénteki zárt ülésén vitatja meg a járványügyi helyzetet, és dönt az újabb korlátozásokról, amiket a legrövidebb időn belül be kell vezetni. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.