A magyar többségű romániai megyékben az átoltottság jelentősen elmarad az országos átlagtól

járvány
2021 november 04., 15:00
comments 1

Jelentős regionális eltérések vannak Romániában a covidos halálozások arányában – írta meg a Hotnews.ro.

Krassó-Szörény és Hargita megyében négyszer nagyobb arányban haltak meg a koronavírussal diagnosztizált betegek, mint Bukarestben és a fővárost övező Ilfov megyében.

Covidos beteg egy bukaresti kórházban 2021. október 7-én.
photo_camera Covidos beteg egy bukaresti kórházban 2021. október 7-én. Fotó: Daniel Mihailescu/AFP

A halálozási ráta megyei bontású adatait a stratégiai kommunikációs törzs (GCS) bocsátotta rendelkezésre. Két nappal korábban a lap az ország 41 megyéjének és a fővárosnak az átoltottsági adatait is megszerezte az oltási kampányt koordináló országos bizottságtól (CNCAV).

Ezekre alapozva a Hotnews az egyes megyék eltérő halálozási rátáját az átoltottsági szinttel is összefüggésbe hozta. A legalacsonyabb (26 százalékos) átoltottságú Suceava megye például a halálozási listán is a legrosszabbak között van.

Országos szinten az 50 ezerhez közelít a járvány kezdete óta regisztrált Covid-halálesetek száma, míg a hivatalosan diagnosztizált fertőzéseké meghaladta az 1 ,685 milliót. Eszerint Romániában a regisztrált fertőzöttek 2,93 százaléka halt meg.

Az egyes térségek között jelentős eltérések vannak: Krassó-Szörény megyében 5,66, Hargita megyében 5,47, Suceava megyében 5,22 százalékos a fertőzöttek halálozási rátája, míg Ilfov megyében 1,05, Bukarestben, Kolozs megyében és Konstanca megyében pedig 1,49 százalékos.

Bukarestben és abban a négy megyében, ahol a halálozási ráta 2 százalék alatti, az átlagos átoltottság a 49 százalékot közelíti. Abban a hat megyében, ahol a koronavírussal diagnosztizált betegek több mint 5 százaléka meghalt, az átlagos átoltottság nem éri el a 34 százalékot.

A 19,3 milliós Romániában eddig 7,147 millió lakos, a beoltható (12 év feletti) lakosság 42 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

A Hotnews megyei bontásából kiderült, hogy abban a hét megyében, ahol hétfőig az átoltottság meghaladta a 45 százalékot, a fertőzöttek 2,2 százaléka halt meg, míg abban a hat megyében, ahol az átoltottság nem érte el a 30 százalékot, több mint másfélszer magasabb, 3,9 százalékos a halálozási ráta.

A magyar többségű megyékben az átoltottság jelentősen elmarad az országos átlagtól: Kovászna megye utolsó előtti 26,6 százalékos, míg Hargita megye hátulról a hetedik a rangsorban 32,3 százalékos (a beoltható lakosság számához viszonyított) átoltottsággal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.