Csillagot ért a családi csokimanufaktúra minimalista receptje

hirdetés
2021 november 05., 06:50
ad

Mit tud egy családi csokoládémanufaktúra, ha útnak indítják receptjüket a gourmet közönség kedvenceit díjazó Great Taste Awards-ra? A legnagyobb élelmiszerversenyen nincs annál fontosabb, minthogy a vakkóstolón átütően jó ízzel győzzék meg a zsűrit. A Chocorino-nak ez másodjára sikerült, és ami igazán meglepő: a Great Taste csillagos Mézes Csoki 75% Chili mindössze három hozzávalóból készítették. Kakaóbab, méz és chili.

photo_camera Fotó: Vizi Sándor

Az élelmiszerek ’Michelin-guide-ja’ sokkal inkább úgy értékel, mint a világ legmasszívabb brit borversenyei. A beérkező finomságokat itt is vakon kóstolják, a csillogó marketinget és személyes preferenciákat kizárva. A zsűri mintegy 400 fős, a szakmát séfek, a talán még náluk is kifinomultabb ízlésű luxus- és gourmet áruházak beszerzői, kereskedők, valamint ételkritikusok és szakírók képviselik. A kóstoló több héten át tart, hiszen a több mint 25 éves múltú versenyen rendkívül izgalmas a mezőny: a gourmet-ek kedvenc emblémájára több, mint 12 ezer nevezés pályázik évente!

„A tét a csillag, amihez egyetlen út vezet: a meggyőző íz és alapanyag-minőség, és ehhez a textúrától az aromavilágig mindenben jó benyomást kell tennie a kóstoláskor annak a darabka csokoládénak.” – meséli Vizi Sándor, aki élelmiszermérnök feleségével, Almával kezdte fejleszteni a nemzetközi mezőnyben is unikumnak számító Mézes Csokit.

A hazai csokoládék közül van már szép számmal csillagos, de talán a Chocorino-ra illik leginkább a verseny krédója – „azok az ételek és italok nyerők, amelyeknek személyisége van”. És mi lehetne annál személyesebb, mint egy gárdonyi csokimanufaktúrában készülő, saját fejlesztésű, kézi temperálású csokoládé, amely ráadásul zászlójára tűzte az egészséges életmódot is?

photo_camera Fotó: S. TOTTO RITA/COPYRIGHT

A családi manufaktúra évekig kísérletezett a Mézes Csoki elkészítésén, amit 75%, 90%, sőt 100% szárazanyag tartalommal is készítenek. A lehetetlennek tűnő kihívást az jelentette, hogyan dolgozzák össze a két alapösszetevőt, a kakaómasszát és mézet, minden szükségtelen hozzávaló nélkül, mint az emulgeáló vagy épp a cukor. Gyors és gondos kézi temperálással megtalálták a módját, hogy selymes textúra szülessen. Közben a mézet sosem hevítik 40°C fölé, hogy megmaradjanak benne az értékes tápanyagok, így viszont csak néhány percük van a táblák elkészítésére. „A Chocorino sosem lesz mainstream, ez már az eljárásban kódolva van.” – meséli Sándor.

A tápanyagokban, antioxidánsokban és ásványi elemekben gazdag kakaóbab beszerzéséhez ecuadori, etikus forrást választottak, ennek aromáihoz csak hozzáad a hazai, kiváló minőségű akácméz. A választékot egyre izgalmasabbá téve behúzták a tudatos táplálkozás favoritjainak számító superfoodokat, dolgoznak gyógynövény keverékkel vagy feketeribizlivel is – utóbbi hozta meg nekik tavaly az első Great Taste csillagot. A szintén hazai, termelői chilit felhasználva idén is kellően karakteres kóstolási élményt tudtak nyújtani a versenyen. Az újabb csillaggal a nemzetközi mezőny felső 25%-ban végeztek, abban pedig szinte példátlanok, hogy nem kell kompromisszumot kötni a tudatos táplálkozás és a meggyőző ízek között.

photo_camera Fotó: S. TOTTO RITA/COPYRIGHT

A zsűrit is meglepték a Mézes Csoki 75% Chili receptjével: a méz lágy édessége szépen kiegyensúlyozza a chilit, ami így egyáltalán nem túlzó, csak lassan válik érezhetővé. A kakaó aromái közül leginkább a florális jegyek dominálnak, a magas savak élénk citrusokkal frissítik az összhatást. Az értékelésben kiemelték még a tábla szép kivitelezését. A Chocorino egyik védjegye éppen az, hogy minden tábla közepén egy saját pörkölésű kakaóbab kap helyet, hogy roppanós textúrájával, gyümölcsös illatával és a kakaó eredeti, gazdag ízjegyeivel még váratlanabb legyen a kóstolási élmény.

Az év végi ajándékként is népszerű, díszdobos exkluzív sorozatukból céges partnereknek egyedi csomagolást és logózást is vállalnak. Emellett egyre keresettebb a csomagolásmentes trendhullámon elindult, kimért csokoládéjuk. A visszajáró vendégek így celofánban, többféle adagban válogathatják össze kedvenceiket.