Egyetlen emberen múlhat Bidenék háromezer milliárd dolláros csomagjának sorsa

külföld
2021 november 05., 05:08
comments 11

Manchinema vagy Sinemanchin? Ezen nevetgél kínjában a demokrata elit Washingtonban, mióta Joe Biden ambiciózus infrastruktúra- és szociális törvénycsomagja elakadt két demokrata szenátoron: az arizonai Kyrsten Sinemán és a nyugat-virginiai Joe Manchinon. A Capitolium környékén azt mondják, ha a demokratáknak a november 25-i Hálaadásig nem sikerül valahogy átpasszírozni a törvényhozáson a két óriáscsomagot, akkor azokat idén már nemigen fogják elfogadni, de az is lehet, hogy soha.

photo_camera Kyrsten Sinema Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A demokraták épp két napja szembesültek vele, hogy a választók mennyire gyorsan büntetik őket az eredmények hiányáért. Egy év telt el az elnökválasztás óta, és a keddi virginiai kormányzóválasztást szűk többséggel a republikánus kihívó nyerte hivatalban lévő demokrata vetélytársával szemben. A hagyományosan demokrata szavazó New Jersey kormányzójának pedig éppen csak sikerült magát újraválasztatnia.

Bár a kormányzóválasztások kisebb részben szólnak Washingtonról, a legtöbb elemző szerint mégis más eredmények születtek volna, ha március óta a Biden-kormánynak sikerül bármi kézzelfogható eredményt letenni az asztalra. Október 28-án, hatnapos európai útja előtt Biden maga közölte demokrata törvényhozók egy szűk körével, hogy kezd a körmükre égni a döntés a két csomagról, és szerinte elnökségének, sőt, a Kongresszus demokrata többségének a sorsa is azon múlik, hogy mi történik a következő héten.

De persze semmi se történt.

De mi is ez a két csomag?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.