Greta Thunberg szerint erről szólt az ENSZ klímacsúcs: bla-bla-bla-bla, minden maradjon a régiben!

klímakatasztrófa
2021 november 05., 20:49
comments 26

A világszerte fiatalok millióit inspiráló klímaaktivista, Greta Thunberg szerint már most látszik, hogy elbukott a COP26, az ENSZ Glasgowban tartott globális klímacsúcsa, amelyen a világ országainak meg kellene állapodnia, hogyan tudják elérni a 2015-ben, a párizsi klímacsúcson meghatározott kibocsátáscsökkentési célokat.

Thunberg Glasgowban, a George téren tartott demonstráción azt mondta a határozott fellépést követelő, többségében fiatalokból álló tüntetőknek, hogy a klímacsúcs elbukott, mert a tárgyalások résztvevői nem értik meg, hogy a klímakatasztrófát nem leeht ugyanazokkal a módszerekkel elkerülni, mint amelyek a katasztrófa felé sodorják az emberiséget. Szerinte a világ vezetői buborékban élnek, végtelen növekedésről és a semmiből felbukkanó, minden problémát megoldó technológiai fejlesztésekről ábrándoznak, miközben a világ szó szerint ég, nagyon sokan pedig már most is szenvednek a klímaváltozás hatásaitól.

photo_camera A Fridays for Future tüntetése Glasgowban. Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS/AFP

Thunberg szerint a klímacsúcs tárgyalásait és a világ vezetőinek álláspontját úgy is össze lehetne foglalni, hogy "bla-bla-bla minden maradjon a régiben, és találjunk ki minél több kibúvót, hogy nekünk jó legyen".Ehhez képest szerinte a kibocsátás azonnali és drasztikus visszavágására lenne szükség. A tüntetést a Fridays for Future skót csoportja szervezte, az a fiatalokból álló szervezet, amelyet részben Thunberg péntekenként tartott magányos klímatüntetései inspiráltak. A Glasgow belvárosán átvonuló tüntetésen több ezren vettek részt. Ezzel párhuzamosan a világ több részén is tartottak kisebb-nagyobb tüntetéseket, követelve a klímaváltozás elleni határozott és azonnali fellépést. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.