Lettországban ki lehet rúgni azt a munkavállalót, aki nem oltatja be magát

járvány
2021 november 05., 12:41
comments 4

A lett parlament elfogadta azt jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadók elbocsáthassák azokat a dolgozóikat, akik a kötelezettség ellenére sem hajlandóak beoltatni magukat a koronavírus ellen.

A munkaadóknak először meg kell vizsgálni, hogy az alkalmazott el tudja-e látni otthonról, távmunka formájában a feladatait, vagy át tudják-e helyezni egy ilyen pozícióba. Ha ez nem kivitelezhető, akkor el is bocsáthatják az illetőt, mert az oltást igazoló dokumentum hiánya miatt valaki alkalmatlanná válhat munkája elvégzésére - derült ki a csütörtök este jóváhagyott jogszabályból.

Lettország pénzügyminisztere érkezik a Parlamentbe 2020. október 14-én.
photo_camera Lettország pénzügyminisztere érkezik a Parlamentbe 2020. október 14-én. Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

A lett televízió híradása szerint az oltottsági igazolás korábban az egészségügyi, az oktatási és a szociális szektorban dolgozók számára volt előírás, de a kötelezettséget mára már kiterjesztették minden olyan munkakörre, amelynek során valaki ügyfelekkel érintkezik, vagy ahol a munkaadó ezt indokoltnak látja.

Lettországban részleges zárlatot rendeltek el november közepéig a romló járványadatok miatt. A legtöbb üzlet zárva tart, nincsenek rendezvények, és este 8 és hajnali 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az 1,9 millió lakosú balti államban csütörtökön 2347 új fertőzöttet regisztráltak. Az új esetek 69 százalékát olyanok teszik ki, akik nincsenek beoltva, vagy még csak ez első dózist kapták meg.

(MTI/AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.