Vadai Ágnes szerint a honvédelmi bizottság ülésén nem az hangzott el, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasust

POLITIKA
2021 november 5., 5:39
comments 1

A Demokratikus Koalíció alelnöke az ATV Egyenes beszéd című, csütörtök esti műsorában beszélt arról, hogy Kósa Lajos két információt is elárult a sajtónak a honvédelmi és rendészeti bizottság 2050-ig titkosított üléséről, igaz, az egyiket rosszul tudta.

Kósa Lajos csütörtökön robbantotta akarva vagy akaratlanul a bombát: beismerte, hogy a magyar kormány használja az újságírók és ellenzéki politikusok ellen is bevetett izraeli kémszoftvert, a Pegasust.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

„Az elnök úr azt mondta, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a Pegasus kémszoftvert. A 'Belügyminisztérium', ott volt a tévedés, ez a zárt bizottsági ülésen nem így hangzott el”

- mondta Vadai a műsorban. A politikus hozzátette, lehet, hogy Kósa beszélt az illetékesekkel, és ő tudja jól, és az nem volt igaz, ami a bizottság ülésén hangzott el. De arra fixen emlékszik, hogy ott nem arról volt szó, hogy a Belügyminisztérium szerezte volna be a kémszoftvert. Arról természetesen nem beszélhetett, hogy akkor ki írta alá a szerződést.

Vadai szerint kevesen figyeltek fel rá, de amikor Kósa a sajtónak nyilatkozott, felidézte a szerződés egyik részletét is, ami az emberi jogokra vonatkozott. Szintén fontosnak tartja azt a már nyílt ülésen elhangzott információt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter tevékenységével kapcsolatban a belügyminiszter vizsgálatot fog indítani, hogy megtudják, szabálysértés történt-e a tevékenysége kapcsán vagy pedig bűncselekmény. Ezzel arra utalt, hogy a miniszter egy államtitkárnak adta ki a feladatot, hogy a lehallgatási engedélyeket kezelje. A megfigyelésekkel kapcsolatban Vadai elmondta, ilyen esetben a legmagasabb szintű felelősségvállalás szükséges, ami jelen esetben az igazságügyi miniszter.

(Frissítés: Cikkünk egy korábbi verziójában - helytelenül - a nemzetbiztonsági bizottság ülésére hivatkoztunk, valójában a honvédelmi bizottság üléséről van szó.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt